Jurnalul unei fete greu de mulţumit (audiobook)

în stoc
SKU
AB000109/2
43.34 LEI
Pe scurt
Audiobookul cuprinde o selecţie din perioada cuprinsă între iunie 1946, când autoarea împlineşte 30 de ani, până în ianuarie 1947.

"Sunt profund nemulţumită de mine de la o vreme. Am încercat să fac abstracţie de gândurile care îmi răsar în creier din ce în ce mai obsedant, dar nu serveşte la nimic. Ar fi poate mai bine să nu mă ascund de mine însămi şi să privesc în faţă lucrurile. Spun că ar fi bine — cu toate că ştiu precis că n-are să fie bine. Dimpotrivă. Dar nu e genul meu să refulez. Pe scurt, încep să am impresia că sunt pe cale de a dispărea înainte de a fi existat." (Jeni Acterian – 15 ianuarie 1947)


Jeni sau Jenny Acterian (1916–1958) este de fapt Eugenia Maria Acterian, sora lui Haig şi a lui Arşavir Acterian. Absolventă a Facultăţii de Litere şi Filozofie, este remarcată de profesorul Alphonse Dupront, directorul Institutului Francez, care îi promite o bursă în vederea unui doctorat la Sorbona, dar nu-şi va putea îndeplini promisiunea din cauza declanşării războiului. Nevoită să-şi câştige existenţa, este ajutată de Mircea Vulcănescu, în calitatea sa de subsecretar de stat la Finanţe, să se angajeze pe un post de referent la "Casa Autonomă de Finanţare şi Amortizare". Se înscrie după o vreme la "Conservatorul de Artă Dramatică", secţia Regie. Totodată, face asistenţă de regie pe lângă Marieta Sadova, soţia lui Haig Acterian, şi Liviu Ciulei la teatrele "Odeon", "Municipal" şi "Tineretului", sub numele de scena Jeny Arnotă. Traduce piese din franceză şi engleză. După ce îşi ia diploma de regizor, părăseşte postul de la C.A.F.A. şi se angajează la Teatrul Municipal, iar ulterior la Teatrul Tineretului; regizează unele piese şi în teatre de provincie. Eşuează în căsnicie, se îmbolnăveşte de maladia Hodgkin, pe atunci incurabilă, şi moare în vârstă de numai 42 de ani. I-a cunoscut personal pe Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Petre Ţuţea, Petru Comărnescu, Marieta Sadova, Constantin Noica, Alexandru Dragomir, Mihai Rădulescu, Cella Delavrancea, Mihail Sebastian etc. Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu şi alţi profesori celebri în epocă au fost audiaţi de ea la facultate. A fost bună prietenă cu Marieta Rareş, Clody Berthola, Lucia Vasiliu, Nuni Dona, Rori Nasta şi Alice Botez.

Mai multe informații
Format audiobook CD audio
EdituraHumanitas Multimedia
Colecție Memorialistică
Durată (minute) 156
Ediția cărții I
ISBN 973-978-1709-39-0
Voce audiobook Irina Petrescu
Data apariției 2008
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsJurnalul unei fete greu de mulţumit (audiobook)
Rating-ul tău