Librăria din Teheran

în stoc
SKU
a248991
45.00 LEI
Pe scurt
Roya este o adolescentă visătoare și idealistă din Teheranul anului 1953 care, în iureșul politic al acelor vremuri, găsește un adevărat refugiu literar în mica librărie a domnului Fakhri. Atunci când domnul Fakhri îi face cunoștință cu celălalt client preferat al său – frumosul Bahman, cu pasiunea lui arzătoare pentru dreptate și cu dragostea lui pentru poeziile lui Rumi –, Roya își pierde dintr-odată capul. Povestea lor de dragoste înflorește în cafenele șic, la filmele văzute în Cinema Metropole, la seratele cu tango în vremuri de emancipare socială, în timpul demonstrațiilor politice electrizante. Dar tot micuța și modesta librărie rămâne locul lor preferat din întregul Teheran.
Mai multe informații
EdituraUnivers
ISBN 9789733414162
Traducător Catalin Georgescu
Număr de pagini 352
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2022
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsLibrăria din Teheran
Rating-ul tău

Roya este o adolescentă visătoare și idealistă din Teheranul anului 1953 care, în iureșul politic al acelor vremuri, găsește un adevărat refugiu literar în mica librărie a domnului Fakhri. Atunci când domnul Fakhri îi face cunoștință cu celălalt client preferat al său – frumosul Bahman, cu pasiunea lui arzătoare pentru dreptate și cu dragostea lui pentru poeziile lui Rumi –, Roya își pierde dintr-odată capul. Povestea lor de dragoste înflorește în cafenele șic, la filmele văzute în Cinema Metropole, la seratele cu tango în vremuri de emancipare socială, în timpul demonstrațiilor politice electrizante. Dar tot micuța și modesta librărie rămâne locul lor preferat din întregul Teheran.

Câteva luni mai târziu, în preajma nunții lor, Roya acceptă să-l întâlnească pe Bahman într-o piață din oraș, dar brusc izbucnesc violențele provocate de lovitura de stat care a schimbat pentru totdeauna viitorul acestei țări. În acest haos, Bahman dispare fără urmă. Săptămâni la rând, Roya se străduie cu disperare să dea de urma lui, dar în zadar.

Cu inima grea, renunță la ideea de a-l mai găsi vreodată.

Roya își vede de viața ei și merge mai departe – spre colegiul din California, spre căsnicie, spre o viață nouă în New England. Asta până când, șaizeci de ani mai târziu, hazardul o conduce din nou spre Bahman, oferindu-i șansa de a-i pune întrebările care au bântuit-o vreme de mai bine de jumătate de secol.

 

Marjan Kamali, născută în Turcia din părinți iranieni, și-a petrecut copilăria în Kenya, Germania, Turcia, Iran și Statele Unite ale Americii. După absolvirea cursurilor UC Berkeley, a obținut o diplomă MBA la Columbia University și una MFA în scriere creativă, în cadrul New York University. Scrierile ei au fost difuzate de BBC Radio 4 și publicate în două antologii: Tremors și Let Me Tell You Where I’ve Been. Un fragment din Librăria din Teheran a fost publicat în Solstice Literary Magazine și nominalizat pentru un premiu Pushcart. Romanul ei de debut, Together Tea, a ajuns în finala Massachussetts Book Award, pe lista de recomandări NPR WBUR și în Target Emerging Author Selection. A fost publicat în câteva limbi străine, iar recent a fost adaptat pentru teatru. Marjan locuiește împreună cu soțul ei și cei doi copii ai lor în împrejurimile orașului Boston.