Mai presus de orice. John F. Kennedy și cea mai periculoasă misiune de spionaj a Americii din timpul Războiului Rece

în stoc
SKU
a230571
49.00 LEI
Pe scurt

Martha Bibescu (născută Martha Lucia Lahovary, 28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) este descendenta domnitorului Constantin Mavrocordat pe linie maternă, iar pe linie paternă, provine dintr-o renumită familie politică. S-a căsătorit, în 1905, cu prințul George Valentin Bibescu, devenind prințesa Martha Bibescu și unind astfel destinele a două dintre cele mai vechi și mai ilustre familii românești de tradiție politică, diplomatică și culturală. Ca dar de nuntă a primit Palatul Mogoșoaia, care avea să devină loc de refugiu, punct strategic și martor tăcut al evenimentelor istorice de la acea vreme. Împreună au avut o fiică, Valentina.

În 1908 publică prima sa carte, Les Huit Paradis, un volum premiat de Academia Franceză şi care i-a facilitat accesul în rândul celor mai apreciaţi scriitori ai vremii. De-a lungul vieții a scris în jur de 40 de cărți (note de călătorie, poezii, romane autobiografice sau istorice, eseuri, corespondență, biografii), pentru unele dintre ele folosind pseudonimul Lucile Decaux.

În perioada Primului Război Mondial, prinţesa a condus un spital din Bucureşti, în care erau îngrijite victime ale războiului. În septembrie 1945, Martha Bibescu, ca act de protest împotriva politicii românești de la acea vreme, a plecat definitiv din țară, refugiindu-se mai întâi în Anglia, apoi în Franţa. În anul 1962, primeşte Legiunea de Onoare a statului francez, iar un an mai târziu este desemnată consilier al preşedintelui francez Charles de Gaulle în problema românească, astfel recunoscându-i-se, în mod public, eforturile depuse pentru ţara natală.

În anul 1954, Academia Franceză îi conferă Marele Premiu pentru Literatură pentru întreaga operă, iar în 1955 devine membră a Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Bruxelles. În 1972, cu un an înainte de moarte, publică ultima carte: Échanges avec Paul Claudel. Este înmormântată la cimitirul Père Lachaise din Paris, iar pe piatra funerară stă scris: „Marthe Bibesco, écrivaine française“.

Istoria putea să ia o altă întorsătură dacă patru oameni ar fi reacționat diferit față de cum au făcut-o. John F. Kennedy, Nichita Hrușciov, Rudy Anderson și Chuck Maultsby, fiecare în felul lui, alături de oameni cu adevărat profesioniști, au luat decizii hotărâtoare în momente de mare tensiune, iar calmul, prezența lor de spirit, perspectiva lărgită și, nu în ultimul rând, înțelepciunea de care au dat dovadă au contribuit la evitarea celui de-al treilea război mondial, în urma căruia omenirea ar fi fost complet distrusă.

„Mai presus de orice” este povestea unor momente incredibile și periculoase din istoria mondială.

„Autorii au pus cap la cap o narațiune care schimbă perspectiva. O istorie edificatoare și, tinând cont de poziția diplomatică actuală a Americii, extrem de oportună care, sperăm, va fi și instructivă pentru cei care se confruntă cu situații la fel de grave ca aceea descrisă în carte.” - Kirkus Review

„Derulată ca un thriller de spionaj, cartea lansează un avertisment deranjant, într-o perioadă a imprudențelor politice.” - Boston Globe

Mai multe informații
EdituraRAO
Colecție Rao clasic
Ediția cărții a II-a
ISBN 9786060066248
Traducător Graal Soft
Număr de pagini 392
Formatul cărţii 13 x 20.5 cm
Tip copertă cartonata
Data apariției 2021
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsMai presus de orice. John F. Kennedy și cea mai periculoasă misiune de spionaj a Americii din timpul Războiului Rece
Rating-ul tău