Marea divergenta. China, Europa si nasterea economiei mondiale moderne

Epuizat din stoc
SKU
C196179
29,95 LEI
Pe scurt

Contribuţie esenţială la istoria lumii moderne, volumul a fost distins cu John K. Fairbank Prize în East Asian History (2000) şi cu premiul pentru cea mai bună carte a anului 2001 oferit de World History Association.

De ce doar in nord-vestul Europei a inceput o dezvoltare industriala sustinuta, in ciuda faptului ca pana spre jumatatea secolului al XVIII-lea a existat o surprinzatoare similitudine de dezvoltare intre Europa si estul Asiei? In secolul al XIX-lea, divergenta Europei fata de restul Lumii Vechi s-a datorat in mare parte zacamintelor de carbune, ceea ce a favorizat dezvoltarea industriilor mari consumatoare de combustibil.Pe de alta parte, anumite conjuncturi globale au transformat Americile intr-o sursa de produse primare si au permis astfel Europei de Nord-Vest sa inregistreze o crestere spectaculoasa a populatiei, sa se specializeze si mai mult in manufacturi si sa foloseasca forta de munca implicata anterior in agricultura.


Kenneth Pomeranz urmareste intreaga istorie moderna, facand paralele interesante intre Europa si estul Asiei (de la populatie si acumularea de capital la investitii, consum si tehnologie) si oferind explicatii argumentate si atractive prin exemplele invocate pentru dezvoltarea europeana.


Cuprins:


Variatiuni ale istoriei centrate pe Europa: demografia, ecologia si acumularea • Europa inaintea Asiei? Populatia, acumularea de capital si tehnologia in explicarea dezvoltarii europene • Munca in familie in China si in Europa: „involutie” si „revolutie industrioasa” • De la un nou etos la o noua economie? Consum, investitie si capitalism • Importanta factorilor evidenti: cererea de bunuri de lux, capitalismul si colonizarea Lumii Noi • Competitia dintre state, violenta si sistemele statale: in ce sens nu au avut si in ce sens au avut importanta • Dincolo de Smith si Malthus: de la constringerile ecologice la dezvoltarea industriala sustinuta • Defrisarile si epuizarea solului in China: citeva comparatii cu Europa • Abolirea constringerilor funciare: Americile ca un nou tip de periferie

Mai multe informații
EdituraPolirom
Colecție HISTORIA
ISBN 978-973-46-2533-8
Traducător Gabriela Petrilă, Paul Aneci
Număr de pagini 368
Formatul cărţii 16x23,5
Data apariției 2012
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsMarea divergenta. China, Europa si nasterea economiei mondiale moderne
Rating-ul tău