Masa. Încercarea de a înțelege materia, de la atomii grecilor la câmpurile cuantice

în stoc
SKU
HU003191/1
42.00 LEI
Pe scurt

JIM BAGGOTT (n. 1957) a studiat chimia la Manchester, iar în 1978 și-a obținut la Universitatea Oxford titlul de doctor în chimie fizică. Activitatea sa de cercetător s-a împletit cu cea de autor al unor cărți cu subiecte la granița dintre știință, filozofie și istoria științei, între care The Quantum StoryFarewell to RealityThe First War of PhysicsThe Meaning of Quantum TheoryOrigins: The Scientific Story of Creation (tradusă în română la Editura Humanitas sub titlul Origini: Povestea științifică a creației), Higgs: The Invention and Discovery of the God Particle (tradusă în română la Editura Humanitas sub titlul Higgs: Inventarea și descoperirea „particulei lui Dumnezeu“). Publică în mod regulat în revistele New Scientist și Nature.

Ce este materia? Din ce e alcătuită? Există componente ultime, indivizibile ale ei? Este posibil vidul? Asemenea întrebări i-au frământat pe filozofii greci din Antichitate, dar au intrat cu adevărat în domeniul științei abia prin opera lui Newton. În secolul XX, ideile clasice privind materia au suferit transformări radicale odată cu apariția relativității, apoi a teoriei cuantice și a teoriilor de câmp.

 

Urmărind evoluția concepțiilor despre masă în fizică, Jim Baggott spune, cu mare talent și claritate, povestea cunoașterii materiei. Raționamentele sale sunt mereu subtile, însoțite de o imagine pregnantă a contextului istoric, iar concluziile surprinzătoare ne fac să privim dintr-o nouă perspectivă celebra formulă a lui Einstein E = mc2.

 

„Baggott face ca fizica particulelor, un subiect dens și opac pentru neinițiați, să devină clară și captivantă.“ — Publishers Weekly

Mai multe informații
EdituraHumanitas
Colecție Humanitas Stiinta
Ediția cărții I
ISBN 9789735067564
Traducător Vlad Zografi
Număr de pagini 332
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsMasa. Încercarea de a înțelege materia, de la atomii grecilor la câmpurile cuantice
Rating-ul tău