Memoriile tarinei care a schimbat lumea

Epuizat din stoc
SKU
a215801
48.50 LEI
Pe scurt

Desi era o copila de numai 15 ani atunci cand a sosit in Rusia pentru a se casatori cu Marele Cneaz, mostenitorul tronului Imperiului Rus, Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, care a renuntat la toate aceste nume si titluri complicate pentru a deveni simplu, Ecaterina, stia foarte bine ceea ce isi dorea: sa placa imparatesei, sa placa sotului sau si sa placa poporului rus. A invatat cu pasiune limba rusa, in conditiile in care limba ei materna era germana, dar vorbea foarte bine si franceza. Ecaterina a II-a a fost contemporana cu mari conducatori ai lumii ‒ Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVIlea ai Frantei, Maria Tereza si Iosif al II-lea ai Austriei, Frederic cel Mare al Prusiei, dar si cu primul presedinte al Statelor Unite, George Washington – reusind sa se impuna pe scena internationala ca o personalitate puternica, a carei vointa nu era de neglijat. Ca urmare a reusitelor sale multilaterale, i s-au acordat titlurile de „Preainteleapta”, „Mama Patriei”, insa cel care s-a impus, in cele din urma, a fost „Ecaterina cea Mare”.

Ecaterina a II-a a Rusiei (1729-1796) se impune in istorie ca o figura puternica, necrutatoare chiar. Ea a fost capabila sa extinda teritoriul Rusiei cu 300 000 de kilometri patrati, sa reorganizeze zeci si sute de provincii si orase, sa gandeasca si sa puna in practica reforme care i-au consolidat renumele in istorie. Ce fel de caracter ar trebui sa aiba o femeie, in plin secol al XVIII-lea, pentru a reusi toate acestea? Cititorul va primi raspunsul la toate intrebarile chiar de sub penita protagonistei, care nu precupeteste niciun efort in a descrie, cu lux de amanunte, cine este ea, inca de la inceput. Din aceasta autobiografie aflam, in primul rand, care sunt originile viitoarei tarine: in ce mod a ajuns sa „candideze” la scaunul imparatesc rus, in conditiile in care ea era nascuta in Polonia, fiind fiica unui print german. Cum a ajuns, de la o fata modesta, care nu iesea din cuvantul mamei si al imparatesei, dorind sa fie pe placul tuturor, la tarina in fata careia se inclinau cu respect marile personalitati ale vremii, de la capetele incoronate la mintile luminate, cum ar fi Diderot si Voltaire? Finetea spiritului, inteligenta practica si ambitia au facut-o sa inainteze incet, dar sigur, catre gloria care i-a consacrat locul in istorie. O lectura savuroasa, care ne transpune in miezul moravurilor unor vremuri demult apuse, in care insa ne vom recunoaste, pentru ca sufletul omenesc continua sa fie construit la fel.

*

La sfarsitul lui iulie ne-am intors de la Peterhof in oras, unde se faceau pregatiri pentru nunta. In sfarsit, imparateasa a fixat ziua de 21 august pentru aceasta ceremonie. Pe masura ce se apropia ziua, deveneam tot mai melancolica. Inima nu-mi prevestea prea multa fericire: nu ma sustinea decat ambitia. Ceva in adancul sufletului nu m-a lasat niciodata sa ma indoiesc de faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, voi deveni imparateasa suverana a Rusiei, de sine statatoare.

Ecaterina cea Mare

Mai multe informații
EdituraHerald
Colecție Autobiografia
ISBN 5948417450207
Traducător Anca Irina Ionescu
Număr de pagini 400
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2020
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsMemoriile tarinei care a schimbat lumea
Rating-ul tău