Meteorologie populară. Observări, credințe și obiceiuri

în stoc
SKU
a218729
43.00 LEI

Lucrarea cuprinde credințele populare românești privind anticiparea stării vremii, semnele cerești și observațiile a generații întregi de țărani pentru intemperiile atmosferice și semnificația acestora.

 Meteorologie populară: observări, credinţe şi obiceiuri constituie reeditarea unei cercetări antologice de mitologie românească (meteorologie populară), rămasă până în zilele noastre de neegalat prin multitudinea de informaţii furnizate de editor. Mai mult decât o monografie zonală, volumul oferă un tablou precis asupra magiei meteorologice.

Cerul a fost un obiect predilect de observație pentru popor. Chiar și cele mai mici schimbări i‑au legat atenția. Un răsărit de soare mai frumos decât de obicei, o pată în soare sau lună, o sclipire de stele mai intensivă – n‑au trecut neobservate, nestudiate, ca apoi să fie adusă în legătură cu schimbările vremii.

În Blaj – de exemplu –  „se zice  că de va fi cerul galbin de către Petrifalău (nord‑vest), să știi a bună seamă că nu va ploua, poți întinde fânul fără frică”.

„La culegerea acestor observări, datini și credințe mi‑au dat un prețios ajutor preoți, învățători și, mai ales, elevii școlilor din Blaj, dintre cari azi foarte mulți ocupă frumoase poziții în viața noastră socială. Lor le închin aceste pagini, căci în mare parte e opera și vrednicia lor”.

Traian Gherman

Mai multe informații
EdituraPaideia
ISBN 9786067484052
Număr de pagini 242
Formatul cărţii 9.5 x 20.5 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsMeteorologie populară. Observări, credințe și obiceiuri
Rating-ul tău