Modern cu moderație. Timpurile moderne sau inventarea unei înșelăciuni

în stoc
SKU
a262835
35.00 LEI
Pe scurt
Într-o epocă în care micro-analizele sunt preferate survolărilor erudite ale marilor întrebări, Rémi Brague propune, cu îndrăzneală intelectuală, o amplă reflecție asupra fundamentelor culturii, desfășurată în trei volume.
Mai multe informații
EdituraSpandugino
Colecție Perpetuo
Ediția cărții a II-a
ISBN 9786306543281
Traducător Cornelia Dumitru
Număr de pagini 368
Formatul cărţii 14 x 20.5 cm
Tip copertă Cartonata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsModern cu moderație. Timpurile moderne sau inventarea unei înșelăciuni
Rating-ul tău

Într-o epocă în care micro-analizele sunt preferate survolărilor erudite ale marilor întrebări, Rémi Brague propune, cu îndrăzneală intelectuală, o amplă reflecție asupra fundamentelor culturii, desfășurată în trei volume. Dacă primele două sunt consacrate relației cu cosmologia și teologia în lumea greacă și în Evul Mediu, cartea de față se oprește asupra Timpurilor moderne, chestionând accentele excesive asupra prezentului și revendicarea omului de a fi temei al propriei sale umanități. În spatele autosuficienței modernității, Brague identifică nu doar fragilitatea conceptelor ei directoare, precum rațiunea, ateismul și progresul, ci și o boală specifică: „modernita”. Remediul acestei stări de „inflamație” a prezentului vine sub forma unei reflecții critice prin care sunt temperate falsele pretenții ale modernității. Suntem astfel invitați să ne asumăm, în toată complexitatea lui, îndemnul de a fi moderni cu moderație, meditând asupra originilor religioase ale culturii și asupra fidelității lucide față de trecut.

 

„La fel stau lucrurile – și cu atât mai mult – cu Timpurile moderne. Ele nu-mi oferă un cadru cronologic marcat de autori, ci mai curând autorii constituie obiectul din care aș vrea să fac o problemă. Volumul prezent se compune din cinci părți, fiecare reunind între trei și cinci capitole. Prima încearcă să înfățișeze Modernitatea atât ca pe o problemă, cât și ca pe soluția care se pretinde a fi. Începe propunând moderarea entuziasmului pe care Modernitatea îl are pentru sine, dând la iveală fața întunecată, pe care am numit-o, prin trimitere la o boală, «modernită» și căreia îi studiez câteva simptome. Cultura europeană, care a fost mai întâi a noastră și apoi a invadat globul, și-a pierdut încrederea de sine pentru mulți dintre beneficiarii ei. Ea nu mai e capabilă să fondeze un umanism credibil și sustenabil. Întrebarea este dacă putem aduce motive bune pentru care am vrea ca viața umană să continue.”

 Rémi Brague