Nazdravaniile lui Nastratin Hogea

în stoc
SKU
a247919
13.00 LEI
Pe scurt
Nazdravaniile lui Nastratin Hogea este o suma de istorii orientale, in care eroul propune interlocutorilor sai sfaturi intelepte intr-o maniera ludica. Suntem intr-o atmosfera de poveste unde evolutia volumului coincide cu asimilarea experientelor de viata. Structura de adancime a fiecarei nazdravanii este plasata astfel incat extragerea unei morale sa fie insotita de placerea de a spune, de a colora intamplarile si de a zugravi naravuri. Istorioarele sale devin, ca la Boccaccio sau Cervantes, niste texte literare care rezista prin ele insele, reflectand o lume diversa si pitoreasca. Miturile, legendele si pildele lui Anton Pann, pentru ca el si le aproprie instaurandu-si omniscienta, capata o alta naturalete, o autenticitate secunda, aceea a operei literare. Aflat la temelia balcanismului literar romanesc, continuand „linia filosofilor populari ai Antichitatii, ramasi multa vreme ca un tip viu in Orient, in intinsa arie a Bizantului“ (Tudor Vianu), Anton Pann este un adevarat Esop al literaturii noastre, chintesentiind intelepciunea milenarei umanitati rasaritene. Lucian Pricop
Mai multe informații
EdituraCartex
Colecție Cartile elevului smart
ISBN 9786060910756
Număr de pagini 80
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2022
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsNazdravaniile lui Nastratin Hogea
Rating-ul tău

Nazdravaniile lui Nastratin Hogea este o suma de istorii orientale, in care eroul propune interlocutorilor sai sfaturi intelepte intr-o maniera ludica. Suntem intr-o atmosfera de poveste unde evolutia volumului coincide cu asimilarea experientelor de viata. Structura de adancime a fiecarei nazdravanii este plasata astfel incat extragerea unei morale sa fie insotita de placerea de a spune, de a colora intamplarile si de a zugravi naravuri. Istorioarele sale devin, ca la Boccaccio sau Cervantes, niste texte literare care rezista prin ele insele, reflectand o lume diversa si pitoreasca. Miturile, legendele si pildele lui Anton Pann, pentru ca el si le aproprie instaurandu-si omniscienta, capata o alta naturalete, o autenticitate secunda, aceea a operei literare.
Aflat la temelia balcanismului literar romanesc, continuand „linia filosofilor populari ai Antichitatii, ramasi multa vreme ca un tip viu in Orient, in intinsa arie a Bizantului“ (Tudor Vianu), Anton Pann este un adevarat Esop al literaturii noastre, chintesentiind intelepciunea milenarei umanitati rasaritene.
Lucian Pricop