Numire și necesitate

în stoc
SKU
a228558
29.95 LEI
Pe scurt

Saul Kripke (n. 1940, New York) a început să arate o înzestrare matematică deosebită și un interes puternic pentru întrebări filosofice la o vârstă fragedă. La 15 ani a dezvoltat o semantică pentru logica modală cuantificată, iar demonstrația sa a completitudinii semanticii modale a apărut în The Journal of Symbolic Logic, atunci când avea 19 ani.

A primit o diplomă de bachelor în matematică la Harvard în 1962 și a fost ales membru al Harvard Society of Fellows în 1963. Devine apoi lecturer la Princeton (1965 și 1966) și la Harvard (1966‑1968). Este numit profesor asociat (conferențiar) la The Rockefeller University în 1968 (apoi profesor în 1972) și McCosh Professor of Philosophy la Princeton University în 1977. Actualmente este profesor emerit la City University of New York. Kripke a fost cea mai tânără persoană invitată vreodată să susțină Prelegerile John Locke (1973) la Oxford și, datorită reputației sale extraordinare în comunitatea academică internațională, a primit multe titluri onorifice.

Kripke este unul dintre cei mai importanți și mai influenți filosofi analitici din ultima parte a secolului XX. Este totodată unul dintre logicienii matematicieni de frunte, care a adus contribuții epocale în domeniul logicii modale (este inventatorul „semanticii lumilor posibile”), al logicii intuiționiste și în teoria mulțimilor. Principalele contribuții ale lui Kripke se înscriu în aria metafizicii, filosofiei limbajului, epistemologiei, filosofiei minții, filosofiei logicii și matematicii. A propus de asemenea o nouă teorie a adevărului care urmărește să evite problema paradoxelor semantice, cum ar fi paradoxul „mincinosului”.

Lucrări principale: „A Completeness Theorem in Modal Logic” (1959), „Semantical Considerations on Modal Logic” (1963), Naming and Necessity (1972), „Outline of a Theory of Truth” (1975), „A Puzzle About Belief” (1979), Wittgenstein on Rules and Private Language (1982), Philosophical Troubles. Collected Papers (vol. I, 2011), Reference and Existence (2013).

„Când au fost publicate pentru prima dată, aceste prelegeri au declanşat reacţii puternice în lumea filosofiei analitice. Toţi erau fie furioşi, fie entuziasmaţi, fie cu totul uimiţi. Nimeni nu a rămas indiferent. Numire şi necesitate detaliază un mod de gândire asupra relaţiei dintre limbaj şi lume care permite o tratare a unor noţiuni precum «sens», «adevăr» şi «referinţă» la fel de formală şi de riguroasă precum cea întâlnită la Russell şi Frege. Nimeni nu ar fi crezut că claritatea – ceea ce Kripke numeşte «minunata coerenţă internă» – a semanticii lui Frege şi Russell se mai putea obţine după ce totul a fost întors pe toate părţile. Dar Kripke a arătat cum se poate obţine, iar acum filosofii sunt ocupaţi să rescrie întreaga semantică (şi o bună parte din epistemologie) în termeni kripkeeni.” (Richard Rorty, London Review of Books)

„Prelegerile lui Kripke sunt o bornă în evoluţia recentă a filosofiei. Profundul simţ comun al lui Kripke şi geniul său în a formula exemple sugestive pentru testarea plauzibilităţii teoriilor fac ca temele pe care le abordează să nu mai arate niciodată la fel ca înainte.” (Times Literary Supplement)

Mai multe informații
EdituraPolirom
Colecție Filosofie contemporana
ISBN 9789734686865
Traducător Mircea Dumitru
Număr de pagini 208
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsNumire și necesitate
Rating-ul tău