O croazieră de la Viena la Constantinopol

Epuizat din stoc
SKU
HU003195/1
39.00 LEI
Pe scurt

CONSTANTIN ARDELEANU (n. 1976) este profesor de istorie modernă la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați și long-term fellow la New Europe College, București. Temele sale de cercetare privesc istoria socioeconomică a sud-estului Europei, cu interes special pentru regiunea Dunării și a Mării Negre. Preocupat de reprezentarea spațiului românesc în descrieri de călătorie, a tradus și editat, singur sau în colaborare, relatări ale câtorva autori străini care au vizitat spaţiul românesc în secolele XIX–XX. Acestea se regăsesc în diverse volume din seria Călători străini despre Țările Române în secolul al XIX-lea (Editura Academiei Române, 2004–2020) sau au fost publicate distinct: Maude Rea Parkinson, Douăzeci de ani în România (Humanitas, 2014); Ethel Greening Pantazzi, România în lumini și umbre (Humanitas, 2015); Patrick O’Brien, Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna și iarna anului 1853 (Humanitas, 2016). Câteva dintre monografiile sale analizează conectarea sud-estului Europei la economia mondială, modernizarea porturilor dunărene și pontice, dezvoltarea infrastructurii regionale de transport sau organizații și relații internaționale în epocile modernă și contemporană. Cel mai recent volum publicat este The European Commission of the Danube, 1856–1948: An Experiment in International Administration (Brill, 2020).

O călătorie fascinantă în zorii modernizării Principatelor Dunărene

„Recepționate diferit, cu entuziasm sau curiozitate de categoriile mai mobile ale societății și cu indiferență sau teamă de oamenii simpli, minunile mecanice sau tehnologiile diabolice ce mișcau lumea au transformat rapid și viețile locuitorilor din Principatele Moldova și Țara Românească… Noile vehicule transformau totul în jur: spațiu și timp, civilizație material și relații sociale, mediu de afaceri și mediu înconjurător. Lumea se schimba văzând cu ochii.

Venise epoca aburului și, aflați într-o conjunctură istorică favorabilă, românii s-au racordat rapid la noile descoperiri tehnice și, prin ele, la timpurile și spațiile moderne… Revoluția în transporturi sosea în Țara Românească și Moldova cu primele piroscafe austriece care au început să oprească în porturile Dunării românești din aprilie 1834.“ — CONSTANTIN ARDELEANU

Ilustraţia de pe copertă: lansarea vaporului Maria Anna, Viena, 13 septembrie 1837

Mai multe informații
EdituraHumanitas
Colecție Humanitas Istorie
Ediția cărții 1
ISBN 9789735071530
Traducător Smaranda Bratu Elian
Număr de pagini 304
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brossata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsO croazieră de la Viena la Constantinopol
Rating-ul tău