O tribună captivanta. Televiziune,ideologie,societate in Romania socialista (1965-1983)

Epuizat din stoc
SKU
C215938
38.43 LEI
Pe scurt

Alexandru Matei s-a nascut la 11 aprilie 1975 la Bucuresti. Este licentiat al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti, unde a urmat de asemenea un masterat in antropologie culturala. Este doctor in literatura franceza contemporana, la Universitatea din Bucuresti si la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris (2007). Intre anii 2003 si 2006 a beneficiat de o bursa doctorala oferita de Guvernul Francez. A avut alte burse si rezidente, toate in Franta si Romania, intre 2009 si 2013. In prezent, este lector doctor la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universitatii Europei de Sud-Est Lumina si bursier New Europe College. Preda cursuri de Teoria literaturii la Universitatea din Bucuresti. Semneaza studii, eseuri si articole de teorie literara si de istoria televiziunii romane in numeroase reviste culturale din tara si din strainatate. Este colaborator permanent la revistele Observator cultural (incepand cu anul 2000), Dilema veche, Romania literara, Bucurestiul Cultural. Detine rubrica de teorie literara in revista Astra, de la Brasov. In 2008 publica volumul de eseuri Ultimele zile din viata literaturii (Editura Cartea Romaneasca), care primeste Premiul Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania. In acelasi an, obtine locul I in topul celor mai buni eseisti romani organizat de revista 22. A mai publicat volumul Mormantul comunismului romanesc. „Romantismul revolutionar“ inainte si dupa 1989(IBU Publishing, 2011) si Jean Echenoz ou la distance intérieurela editura Harmattan (2012). Cartea de fata reprezinta rezultatul cercetarii intreprinse in cadrul „Programului postdoctoral pentru formare cercetatori in stiinte“ (ID: POSDRU/89/1.5/S/58852), la Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii din Bucuresti, octombrie 2010 – martie 2013.

Intr-o societate inchisa, in care o subtire minoritate avea ocazia sa treaca dincolo de granite, in lumea libera, Televiziunea a fost o deschidere spre ce se intampla in jurul nostru. Pentru unii romani, ea a fost nu numai principala fereastra spre lume, ci chiar si singura. Intr-o vreme in care niciunul dintre noi nu visam ca vor exista posturi gen Discovery sau National Geographic, TVR avea emisiunea Teleenciclopedia, astazi clasica. Intr-o vreme in care nu banuiam ca vor exista canale ce vor difuza numai filme politiste, TVR difuza, sambata seara, seriale cu detectivul Kojak sau inspectorul Columbo.


Si, intr-o vreme in care nimeni n-ar fi pariat pe succesul telenovelelor, majoritatea romanilor — daca nu toti — au urmarit, seara de seara, la finele anilor ’70, teribilele aventuri ale familiei Ewing din Dallas. Dar televiziunea acelor ani nu a fost numai entertainment. Televiziunea mai insemna ceva: ideologie si politizare, manipulare a Istoriei si — mai ales in anii ’80 — un sinucigas cult al personalitatii Conducatorului. Autorul acestui volum are tot ce-i trebuie pentru o asemenea istorie: are talentul calm al unui spirit mobilat, dupa cum are si relaxarea unei generatii mai tinere. Povestea televiziunii noastre intre anii ’60 si ’80 este, pentru multi romani, parte din povestea lor. (Adrian Cioroianu)

Mai multe informații
EdituraCurtea Veche
Colecție Istoria timpului prezent
ISBN 978-606-588-634-6
Număr de pagini 478
Formatul cărţii 13x20
Tip copertă brosata
Data apariției 2013
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsO tribună captivanta. Televiziune,ideologie,societate in Romania socialista (1965-1983)
Rating-ul tău