Padurea arde sub pasii nostri

în stoc
SKU
a257770
69.99 LEI
Pe scurt
Este vara în care criza climatică escaladează dincolo de cele mai negre coșmaruri și incendiile incontrolabile de pădure din nordul Suediei îi transformă pe turiștii aflați în vacanță în refugiați climatici.
Mai multe informații
EdituraLitera
Colecție Folio
ISBN 978-606-339-995-4
Traducător Daniela Ionescu
Număr de pagini 592
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsPadurea arde sub pasii nostri
Rating-ul tău

Este vara în care criza climatică escaladează dincolo de cele mai negre coșmaruri și incendiile incontrolabile de pădure din nordul Suediei îi transformă pe turiștii aflați în vacanță în refugiați climatici.

Didrik este un consultant media de patruzeci de ani ale cărui eforturi macho de a-și salva familia pun în lumină o versiune jalnică a neputinței masculine. Melissa este influencer și negaționistă a schimbărilor climatice, care, în spatele fațadei afișate online, ascunde un bagaj de visuri spulberate. André este fiul ratat în vârstă de nouăsprezece ani al unei foste glorii a tenisului și se folosește de violența care izbucnește în jurul său ca să se răzbune pe tatăl care l-a neglijat și umilit. Vilja este fiica de paisprezece ani a lui Didrik, care preia rolul neașteptat de organizatoare competentă în fața adulților inepți.

Din aceste patru perspective interconectate, Jens Liljestrand alcătuiește peisajul unui viitor foarte apropiat, în aceeași măsură catastrofic și total realist. Folosind ca fundal criza climatică actuală, Pădurea arde sub pașii noștri consemnează strădaniile oamenilor obișnuiți de a merge mai departe chiar dacă lumea se prăbușește în jurul lor.

„Pădurea arde sub pașii noștri este un roman tulburător. Jens Liljestrand pune la îndoială stilul nostru de viață caracterizat prin consumerism și dependență de tehnologie și așază oglinda în fața unei societăți occidentale confruntate cu teama, cu durerea, cu aroganța sau cu furia; atât de multe moduri de a reacționa în prezența necunoscutului! Putem crede că personajele sunt egoiste, slabe sau, dimpotrivă, le putem vedea ca modele de rezistență care evidențiază adaptabilitatea incredibilă a speciei umane în fața catastrofei.“ L’Humanité (Franța)

„Romanul Pădurea arde sub pașii noștri este impresionant atât ca tematică și amploare, cât și ca stil. (…) Pe durata unor pasaje lungi, se citește ca un roman de suspans, deși cu un subtext mult mai sinistru decât cel al simplului divertisment, dar și ca o poveste de familie și o critică socială.“ Kristeligt Dagblad (Danemarca)

 

JENS LILJESTRAND (n. 1974) este un apreciat jurnalist și scriitor suedez. A scris articole de critică literară pentru ziarele Sydsvenskan și Dagens Nyheter și a fost redactor al secțiunii culturale a ziarului Expressen. Volumul de proză scurtă Paris–Dakar (2008) a marcat debutul său în ficțiune și a fost urmat de romanul Adonis (2011). Biografia Mannen i skogen (2018), despre scriitorul și istoricul Vilhelm Moberg, a fost nominalizată la prestigiosul Premiu August. Romanul Pădurea arde sub pașii noștri (Även om allt tar slut, 2021), primit cu mult entuziasm de critici și de public, reprezintă întoarcerea la ficțiune a autorului.