Post/neoistoria filmului românesc (și nu numai) în mono-dialoguri critice (via Facebook & Extra-Fb.) (vol. 1)

Epuizat din stoc
SKU
a224124
50.00 LEI
Pe scurt

VALERIAN SAVA este critic și istoric de film. A fost, din 1957, redactor-șef al revistei Film, desființată în 1958 din motive politice, redactor fondator, sub direcția lui Victor Iliu, în 1963, al revistei Cinema, secretar al Secției de critică și coorganizator al Clubului criticii din cadrul Asociației Cineaştilor din România, sub președinția lui Ion Popescu Gopo (anii ’70-’80), secretar general de redacție și redactor al paginilor de artă al revistei Literatorul, cu Marin Sorescu redactor-șef, în anii ’90, cadru didactic asociat, titular al cursului Critică și presă cinematografică la Facultatea de Film a Academiei de Teatru și Film – Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în aceiași ani. Este titularul paginii Mono-dialoguri filmo-critice postate din 2018 pe Facebook de firma Rova Film, patronată de Marian Crișan. Distins de Asociația Cineaștilor din România cu Premiul pentru critică în 1978.
A publicat volumele: Istoria critică a filmului românesc contemporan, cu o Retrospectivă de la începuturi. 1. Obsedantul deceniu (Editura Meridiane, 1999), O istorie subiectivă a tranziției filmice. Al Patrulea Val, restaurația mediocrată și refondarea cinemaului românesc (Vol. 1, 2, 3, Editura Paralela 45 – 2011, 2012, 2013) și Post/neoistoria filmului românesc (și nu numai) în mono-dialoguri critice (via Facebook & Extra-Fb.). Vol. 1 (Editura Școala Ardeleană, 2021).

Că vorbește sau că scrie, din spusele lui Valerian Sava irumpe o calitate de neprețuit: pasiunea. Filmele nu ar fi ce sînt dacă despre ele nu ar vorbi cu patimă și înflăcărare pasionați de cinema capabili și vrednici să analizeze fiecare detaliu și să ne deschidă căi proaspete – ale lor – de a vedea filmele.Valerian Sava este unul dintre puținii entuziaști rămași în mica noastră lume cinematografică românească, așa încît să ne bucurăm că putem încă să ne lăsăm molipsiți de pasiunea sa pentru cinema și să-l onorăm citindu-i însemnările. (CRISTIAN MUNGIU)

* * *

Valerian Sava combate. Uneori cu acid, atunci cînd cu morile de vînt nu poți intra într-o luptă dreaptă. Ca un critic veritabil care-și asumă ceea ce spune, chiar dacă uneori contra curentului. E ferm, dar nu fundamentalist, și scrie cu vioiciunea unui tînăr rebel de pe Facebook, dar fără teribilismul acestuia. Are o viziune clară, tranșantă despre Noul Cinema Românesc, pe care l-a decorticat intens, o stilistică arborescentă aparte și recognoscibilă instant, străină de orice minimalism, și o maximă apetență pentru polemica aplicată, într-o perioadă în care conflictele nu mai au nevoie de argumente. (MIHAI CHIRILOV)

Mai multe informații
EdituraScoala Ardeleana
Colecție Armada
Ediția cărții I
ISBN 9786067977318
Traducător Mihai Dan Pavelescu
Număr de pagini 394
Formatul cărţii 16 x 23 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsPost/neoistoria filmului românesc (și nu numai) în mono-dialoguri critice (via Facebook & Extra-Fb.) (vol. 1)
Rating-ul tău