Potopul vol I+II

Epuizat din stoc
SKU
C194698
50.57 LEI
Pe scurt
Osatura epică începe în anul 1655, când suedezii, rupând acordul de la Nowy Targ, încheiat în 1629, inva­dează iară Polonia, şi se sfârşeşte prin pacea de la Oliwa, din 1660, cuprinzând succesele iniţiale ale regelui Carol Gustav, după capitularea de la Ujœcie şi trădarea familiei Radziwi, luptele de hărţuială de sub comanda lui Stefan Czarniecki şi izgonirea cotropitorilor.

Cu toate ca tavalugul razboiului se rostogoleste pus­tiitor de la un capat la altul al Potopului, antrenand mase mari de potrivnici si dezlantuind energii uriase, ca in orice roman de "capa si spada", cele trei volume incheaga indirect un fel de cronica artistica a confruntarilor. In­lan­tui­rea fireasca a eve­ni­­men­telor o realizeaza Sienkiewicz prin intermediul personajului principal, Andrzej Kmicic, a carui evoluare se intrepatrunde organic cu aceea a raz­boiului. Osatura epica incepe in anul 1655, cand suedezii, rupand acordul de la Nowy Targ, incheiat in 1629, inva­deaza iara Polonia, si se sfarseste prin pacea de la Oliwa, din 1660, cuprinzand succesele initiale ale regelui Carol Gustav, dupa capitularea de la Ujœcie si tradarea familiei Radziwi³³, luptele de hartuiala de sub comanda lui Stefan Czarniecki si izgonirea cotropitorilor.


Sienkiewicz, rele­vand impre­­­jura­rile istorice, subliniaza cu grija contributia salutara, ori dimpo­­triva, a tuturor participantilor, definindu-i magistral in raport cu atitudinea pe care au avut-o in cursul acestui iures naprasnic ce i-a silit sa opteze intr-un fel, punandu-le in joc averile si viata. Stan Velea Dezorientati, fricosii si resemnatii de ieri se transforma miraculos in luptatori vajnici, a caror darzenie uimeste pe vrajmasul invatat sa obtina totul fara lupta. Palcuri intregi grabesc spre locurile de adunare, regimentele se for­meaza peste noapte si se instruiesc pe campul de lupta. Pana si corpurile de oaste, care trecusera la inceput de partea suedezilor, intorc armele impotriva lor. In aceasta atmo­sfera incinsa de pericole, meritele sunt repede recunoscute, oamenii avan­sand rapid in posturile cuvenite.


Succesele repurtate de Czarniecki il impun ca pe cel mai talentat dintre hatmani, incat pana si un magnat ca Lubomirski ii accepta superioritatea. Daca pe Wiœniowiescki sau pe Chmielnicki nu-i vedem exercitandu-si functiile in viforul luptelor, pe Czarniecki il urmarim de multe ori conducandu-si regimentele, unul dupa altul, in mijlocul incaierarii. Sub asemenea comandanti, slahta savarseste inaltatoare fapte eroice, rascumparandu-si cu pretul sangelui panica initiala. Trei "muschetari": Wo³odyjowski, Skrzetuski si Zag³oba, din cei patru, sunt transportati si in Potopul, unde locul lui Podbipi²ta este luat de firavul la minte, dar vanjosul Roch Kowalski. Grupului care actio­nea­za intr-un plan apropiat de cel principal, i se adauga uneori Kmicic-Babinicz. Stan Velea

Mai multe informații
EdituraLeda
ISBN 973-7786-39-4
Data apariției 2005
Premii Nobel 1905
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsPotopul vol I+II
Rating-ul tău