Povestiri din Kolîma (vol. I)

în stoc
SKU
a229569
64.95 LEI
Pe scurt

Varlam Șalamov s-a nascut la 18 iunie 1907 in Vologda, in familia unui preot. Dupa terminarea scolii, in 1924 s-a angajat ca tabacar intr-o fabrica de pielarie, iar in 1926 a fost admis la Facultatea de Drept a Universitatii din Moscova. In 1929 a fost arestat si condamnat pentru editarea clandestina a „Testamentului lui Lenin”. In 1931 a fost eliberat si repus in drepturi, dar sase ani mai tirziu a primit o a doua condamnare, de cinci ani, pentru „activitate contrarevolutionara trotkista” si a fost trimis in Kolima, unde a muncit in minele de aur. In 1943, la anii de condamnare i-au fost adaugati alti zece pentru afirmatia ca scriitorul Ivan Bunin „este un clasic rus”. Absolvirea cursurilor de felcer in 1946 i-a salvat viata, Salamov executind restul detentiei ca angajat al unor spitale pentru detinuti.
A fost eliberat in 1951, dar a parasit Kolima abia in 1953. Perioada dintre anii 1954 si 1973 a dedicat-o reconstituirii experientelor din lagarele staliniste, pe care le-a reluat in Povestiri din Kolima. Salamov a fost reabilitat in 1956 si s-a mutat la Moscova. Grav bolnav, in 1979 a fost internat intr-un azil de batrini, apoi transferat intr-un spital de psihiatrie moscovit, unde a murit la 17 ianuarie 1982. Prima editie in limba rusa a Povestirilor din Kolima a aparut la Londra, in 1978. In Rusia au inceput sa fie publicate in 1988, iar prima editie completa a aparut abia in 1989.

Una dintre cele mai răscolitoare epopei ale secolului XX

Ediţia de faţă, în două volume, reprezintă traducerea integrală a celor şase cicluri ale Povestirilor din Kolîma de Varlam Şalamov.

„În Povestiri din Kolîma apar oameni fără biografie, fără trecut şi fără viitor. Prezentul lor seamănă oare cu cel al unei fiare sau este prezentul unui om?... Autorul Povestirilor din Kolîma socoteşte că lagărul este o experienţă negativă pentru om, din primul până în ultimul ceas. Omul nu trebuie să ştie, nici măcar să audă de el. Nici un om nu devine mai bun sau mai puternic după lagăr. Lagărul este o experienţă negativă, o şcoală negativă, înseamnă decădere morală pentru toţi – pentru şefi şi deţinuţi, pentru soldaţii din escortă şi pentru spectatori, pentru trecători şi cititorii de beletristică.” (Varlam Şalamov)

„Fiecare povestire din volumul lui Şalamov îşi are propriile nuanţe tematice şi stilistice, dar ca întreg ele reprezintă ceva rar în literatura modernă: portretul unei personalităţi impresionante, deloc uşor de descifrat. Tonul lui Şalamov se apropie de resemnare, fără ca naratorul să fie vreodată împăcat cu realităţile care-l inspiră. În Povestiri din Kolîma, Şalamov îşi ţine în frâu latura artistică, aşa cum a făcut-o şi în vremea când era deţinut. El nu-şi lasă marile adevăruri în seama retoricii sau în voia emoţiilor; singurul lui scop este exactitatea.” (The New York Review of Books)

„Varlam Şalamov este un cronicar al lucrurilor despre a căror existenţă oamenii n-ar trebui să ştie.” (The Guardian)

„Realităţile care au inspirat Povestirile din Kolîma sunt impresionante, iar talentul lui Şalamov face din ele o lectură devastatoare.” (The Sunday Times)

Mai multe informații
EdituraPolirom
ISBN 9789734687510
Traducător Ana‑Maria Brezuleanu, Magda Achim
Număr de pagini 656
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
Nou Default
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsPovestiri din Kolîma (vol. I)
Rating-ul tău