Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur

în stoc
SKU
a220902
80.00 LEI
Pe scurt

Leszek Kołakowski (n. 23 octombrie 1927, Radom, Polonia; d. 17 iulie 2009, Oxford, Marea Britanie), renumit filosof și istoric al ideilor polonez, a fost profesor de filosofie la Universitatea din Varșovia până în 1968, când a părăsit țara natală. A predat apoi la Universitatea McGill din Montréal (Canada), Universitatea Berkeley din California (SUA), Colegiul All Souls din Oxford (Marea Britanie), Universitatea Yale și Universitatea din Chicago (SUA). A primit numeroase distincții academice pentru lucrările sale și mai multe premii, printre care „Erasmus“ (1983), „Thomas Jefferson“ (1986), „Alexis de Tocqueville“ (1994), iar în 2003, „John W. Kluge“ din partea Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii pentru realizările de pe parcursul întregii cariere în domeniul științelor sociale și umaniste.

Principalele curente ale marxismului (publicată prima oară în limba polonă în 1976, apoi în 1978, în limba engleză) este cea mai cunoscută carte a sa.

„Dacă primul volum se ocupă de fundamentele doctrinei construite de chiar cei numiţi «clasicii marxismului», volumul de faţă explorează «vârsta de aur», momentul istorico‑politic și teoretic al social‑democraţiei devenite o mișcare globală, deci «Biserică» universală. Este vorba de ceea ce s‑a numit «marxismul Internaţionalei a II‑a», un conglomerat de fapt extrem de eclectic, în care se întâlneau scientismul pozitivist preconizat de Karl Kautsky cu tezele radical‑spontaneiste ale Rosei Luxemburg (cea care avea să scrie pagini extraordinare de critică a spiritului totalitar bolșevic). [...] Oricât de bizar ar putea să pară, există destui gânditori, unii chiar interesanţi, care se dedau iresponsabil flirtului cu obsesiile leniniste, încercând să resusciteze cumva un gest, un spirit, un moment în care revoluţia era încă o promisiune nepătată de sângele a milioane de inocenţi. Pentru asemenea recurente fantasme frivol‑absurde, opera lui Kołakowski reprezintă un antidot indispensabil.“

 

Vladimir Tismăneanu

O lucrare eminentă, plină de forță, marcată de luciditate și de cea mai pătrunzătoare și mai subtilă judecată. Pe scurt, o capodoperă.

– Geoffrey Hawthorn, Times Higher Education

Filosof, istoric, teolog, teoretician al politicii și critic literar: sunt foarte puține figuri la fel de eminente precum Kołakowski în lumea ideilor.

– The Times

O analiză a marxismului în trei volume, amplă, amănunțită și totodată exhaustivă.

– Sarah Lyall, The New York Times

Principalele curente ale marxismului e o adevărată enciclopedie, o carte imposibil de egalat, o carte despre o etapă majoră din istoria intelectuală occidentală.

– John Gray, Times Higher Education

Cartea lui Kołakowski marchează începutul unei noi ere în critica marxismului.

– Sidney Hook, The American Scholar

Mai multe informații
EdituraCurtea Veche
ISBN 9786064408822
Traducător Cătălin Cândea, Emanuel-Nicolae Dobrei, Bogdan Florian, Tereza-Brândușa Palade (coord.)
Număr de pagini 544
Formatul cărţii 15 x 23 cm
Tip copertă cartonata
Data apariției 2021
Premii Nobel 2010
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsPrincipalele curente ale marxismului. Vârsta de aur
Rating-ul tău