Rashomon (audiobook)

în stoc
SKU
AB000179/1
24.09 LEI
Pe scurt
Câte perspective poate avea un fapt divers? În câte feluri poate fi spusă istoria unei crime? Care este relatarea adevărată? Există doar o perspectivă adevărată sau ne aflăm în faţa a tot atâtea poveşti, posibile toate, reale toate? Cele două povestiri pe care le puteţi asculta pe acest audiobook sunt cele care au stat la baza celebrului film al lui Akira Kurosawa. „Rashomon” oferă un cadru, iar „Într-un bunghet de pădure” personajele şi intriga filmului nominalizat la Oscar în 1953.
Mai multe informații
Format audiobook CD audio
EdituraHumanitas
Colecție Audiofiction
Durată (minute) 45:10
Ediția cărții I
ISBN 978-973-1709-28-4
Voce audiobook Ştefan Sileanu
Data apariției 2007
length 45:10
width 14
height 12,5
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsRashomon (audiobook)
Rating-ul tău

Traducerea textului citit pe acest audiobook îi aparține lui Ion Caraion

Lectură de Ștefan Sileanu

Câte perspective poate avea un fapt divers? În câte feluri poate fi spusă istoria unei crime? Care este relatarea adevărată? Există doar o perspectivă adevărată sau ne aflăm în faţa a tot atâtea poveşti, posibile toate, reale toate?

Cele două povestiri pe care le puteţi asculta pe acest audiobook sunt cele care au stat la baza celebrului film al lui Akira Kurosawa. „Rashomon” oferă un cadru, iar „Într-un bunghet de pădure” personajele şi intriga filmului nominalizat la Oscar în 1953.

RYŪNOSUKE AKUTAGAWA s-a născut pe 1 martie 1892 în districtul Kyōbashi din Tōkyō. A primit numele de Ryūnosuke pentru că s-a născut în anul, luna, ziua și ora dragonului, denumit în japoneză ryū. De la o vârsta fragedă a fost interesat de literatura chineză și de operele lui Ōgai Mori și Sōseki Natsume, acesta din urmă devenit ulterior mentorul său. Între 1913 și 1916 a studiat literatura engleză la Universitatea Imperială din Tōkyō. A debutat în 1914 cu povestirea Rōnen (Vârsta senectuții), iar un an mai târziu a scris Rashōmon, una dintre capodoperele sale. În 1916, idolul său, Sōseki Natsume, îi adresează cuvinte elogioase după apariția povestirii Hana (Nasul), girând astfel intrarea lui Akutagawa în lumea literară japoneză. În prima parte a carierei sale publică povestiri de inspirație istorică, iar între 1922 și 1927 își diversifică registrul tematic abordând autoficțiunea. După o viață de luptă cu tendințele depresive, Akutagawa se sinucide pe 24 iulie 1927 cu o supradoză de Veronal, punând capăt „unei vagi neliniști“ – așa cum nota el însuși în testamentul său. A scris peste o sută cincizeci de povestiri, câteva dintre ele fiind ecranizate. Printre scrierile sale de marcă se numără Yabu no naka (Într-un lăstăriș), Kumo no ito (Firul de păianjen), KappaParavanul-Iad (Jigoku-hen), Hana (Nasul), Haguruma (Roți zimțate), Karenoshō (Câmpuri veștede) ș.a. În cinstea sa, în 1935, s-a înființat prestigiosul premiu literar Akutagawa. Volumul Paravanul-Iad și alte povestiri (Humanitas Fiction, 2019) cuprinde o selecție reprezentativă din opera sa.