Răzbunarea lui Moș Martin

Epuizat din stoc
SKU
a227644
25.00 LEI
Pe scurt

„Cei care se opun comunismului trebuie lichidati. Nu e suficient sa-i bagam in puscarii, pentru ca din puscarii mai pot sa iasa. Trebuie impuscati.“ (Sartre)

„Veni însă vremea când aceasta se stinse lăsând în urmă tristețe și regret. Casa rămase pustie, băncuța de sub alun dădea semne de putreziciune, iar sărmana veveriță ar fi renunțat la toate alunele din lume pentru un ceas de afecțiune primită de la prietena sa. Cuprinsă de singurătate și amară suferință, fu, la rându-i sortită pieirii într-o toamnă rece cu frunze îngălbenite. Ne întrebăm retoric, oare, câți dintre noi mai știm să respectăm animalele? Când vom înțelege că aceste ființe necuvântătoare sunt de fapt prietenii cei mai fideli ai omului?” (Veverița înțeleaptă)

În noaptea de 24/25 Iunie 1950, într-o feerie nocturnă dominată de jocul Sânzienelor, se năștea în localitatea Podoleni din zona Neamțului, fiica satului Georgeta Gălușcă. A rămas, din noaptea aceea, cu harul povestirii îmbogățit de bunicii și părinții din vatra strămoșească în serile lungi de iarnă ca-n povești. A urmat cursurile școlii elementare din localitate, ale colegiului din Piatra Neamț și a absolvit facultatea de filologie de la Iași. A profesat, ca „profă de română” în localități din județul Neamț și Bacău. În 1995 rupe chingile sistemului obstrucționist ale învățământului din spațiul mioritic și emigrează în Italia, la Torino, unde s-a stabilit temporar, până în zilele noastre. Acolo a muncit, a excelat în voluntariat(ca profesoară de română la clasele de pe lângă biserica ortodoxă română Cuvioasa Parascheva), a făcut parte din diverse asociații culturale și chiar conduce, ca președinte, Asociația Culturală Româno-Italiană Lumina, secondată de energicul Francesco Paganelli. Anul 2020 a ținut-o izolată la domiciliu, ca pe fiecare locuitor din Italia, și din bobițele de lacrimi ce-i umezeau cotidian obrajii, a umplut caiete cu gânduri, amintiri, versuri și povești pentru nepotul Tudor aflat la mare distanță, în România, dar foarte aproape de sufletul dânsei. Încurajată de familia Paganelli (Francesco & Nicoleta), a încredințat parte din creațiile sale tiparului, rezultând un volum bilingv italo-român „Pensieri e Parole/ Gânduri și cuvinte”.

Anul 2021 este cel al revenirii în patria mamă, ca tânără pensionară, și reeditează cartea, cu titlul „Răzbunarea lui Moș Martin”, ediție revăzută și adăugită, destinată tuturor copiilor, în special a celor fără familie sau sprijin moral/ material. Pasiunea pentru scris va declanșa, sigur, noi arderi care se vor materializa, poate, într-un nou volum.

Mai multe informații
EdituraEikon
Colecție Universitas
Ediția cărții a VII-a
ISBN 9786064905611
Traducător Claudia Guiu
Număr de pagini 158
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsRăzbunarea lui Moș Martin
Rating-ul tău