Romania si lumea in schimbare. Studii si analize Uneori, istoria este vazuta doar printr-o secventa evenimentiala, fara inscrierea ei in tot complexul de schimbari cuprinse in interdependentele care au generat-o si in consecintele de pe palierul interconectivitatilor locale, regionale, globale. Caci istoricul trebuie sa fie atent permanent la redarea evolutiei sociale, a dinamicii istorice nu doar ca succesiune cronologica, ci si ca suita de schimbari, transformari economice, politice, sociale, culturale, tehnologice etc. care se manifesta inlantuite, iar nu separat. Studiile si analizele de fata argumenteaza afirmatiile anterioare prin puterea exemplificarii reconstituirii istoriografice si a scrierii istoriei bazate pe fapte, ganduri, intamplari din ultimul secol.
Uneori, istoria este vazuta doar printr-o secventa evenimentiala, fara inscrierea ei in tot complexul de schimbari cuprinse in interdependentele care au generat-o si in consecintele de pe palierul interconectivitatilor locale, regionale, globale. Caci istoricul trebuie sa fie atent permanent la redarea evolutiei sociale, a dinamicii istorice nu doar ca succesiune cronologica, ci si ca suita de schimbari, transformari economice, politice, sociale, culturale, tehnologice etc. care se manifesta inlantuite, iar nu separat. Studiile si analizele de fata argumenteaza afirmatiile anterioare prin puterea exemplificarii reconstituirii istoriografice si a scrierii istoriei bazate pe fapte, ganduri, intamplari din ultimul secol.
Articolele incluse in volum, unele publicate in diferite reviste de specialitate, iar altele inedite, surprind procese transformative din societatea romaneasca, demonstrand ca schimbarea nu este un simplu moment/eveniment, ci un fenomen propriu evolutiei sociale de durata, fapt pentru care istoricul este dator nu doar sa-l consemneze (factual si cronologic), ci sa-l explice si incadreze in mersul general al istoriei. Scopul a fost sa restituim publicului etape ale istoriei noastre moderne si contemporane prin care sa inteleaga trecutul si sa-si explice rational prezentul. Fireste, pentru a putea sa-si propuna, tot rational, o viziune de dezvoltare sociala in viitor. - Vasile Puscas
Validate your login