Romii

Epuizat din stoc
SKU
a226715
47.25 LEI
Pe scurt

Alex Donovici (n. 30 iulie 1975) a absolvit, în 1994, liceul de matematică-fizică „Traian” din Deva. A urmat cursurile Facultății de Litere Filosofie și Istorie a Universității de Vest – Timiștoara, secția Jurnalistică-Engleză. La finalizarea lor, în august 1998, a fost angajat la Pro TV Deva ca reporter, fiind detașat în septembrie 2000 la București, unde lucrează și acum ca Head of the News Desk. Prima carte publicată, Țup, IMPOSIBIL e doar un cuvânt, a apărut în mai 2018. Au urmat Țup, Salvatoarea Iernii, O iarnă de povești (coautor), Țup și Pădurea Încremenită, Țup, nu ai nevoie de aripi ca să poți zbura, Întâmplări Vindecătoare (coautor), Comoara lui Ben și Ale și sufletul cărților.

Alex Donovici este, înainte de orice, tatăl Alexandrei, o fetiță frumoasă și tare isteață. Apoi, este soțul Cristinei Donovici, iar împreună au pus bazele proiectului Poveștile Cristinei, un site cu povești audio, scrise de ei, pentru fetița lor.

Țiganii, romii și nomazii sunt unii dintre cei mai marginalizați și mai defavorizați oameni din lume, în pofida faptului că sunt prezenți pe tot globul. Indiferent ce fac sau unde locuiesc, rareori sunt văzuți ca având un loc al lor într‑o țară, fie geografic, fie social. Cartea își propune să fie nu doar o introducere în istoria popoarelor rome, ci mai ales să demonstreze felul în care istoria lor se întrepătrunde cu istoria mare a lumii. Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu: de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, la migrația în vestul Europei trecând prin Imperiile Bizantine și Otomane și, apoi, la migrația în America și la locul pe care îl au în lumea contemporană.

Această istorie a romilor demonstrează că experiențele lor ne oferă o modalitate de a înțelege societatea mai largă și relația acesteia cu străinii și imigranții, atât în trecut, cât și în prezent. Perspectiva este una integratoare, în care aceste popoare nu sunt privite ca fiind separate de societățile în care au trăit și neatinse de istorie, ci experiențele lor sunt încadrate în contextul schimbărilor istorice mai largi. Ca să putem înțelege istoria lor, trebuie să luăm în considerare întemeierea și decăderea imperiilor, Reforma și Contrareforma, diferitele războaie, expansiunea statelor, Iluminismul, naționalismul, modernitatea și Holocaustul, precum și reglementarea în creștere a societății moderne. Este la fel de mult o istorie a noastră, pe cât este o istorie a „celorlalți”.

În cele din urmă, Taylor demonstrează că istoria nu este întotdeauna legată de progres: locul țiganilor și al nomazilor rămâne la fel de contestat și incert astăzi, așa cum a fost la prima lor sosire în vestul Europei în secolul al XV-lea.

A reconstitui istoria romilor e că și cum ai încerca să refaci un puzzle din care lipsesc unele piese, în timp ce părți ale unui alt puzzle au fost puse în aceeași cutie. „Cum au reușit acești oameni să se adapteze la condiții atât de diferite?”, „De ce a alternat Europa de-a lungul a cinci secole sedentarizarea lor cu expluzarea?”, „În ce măsură oportunitățile economice le-au determinat traseele prin lume și cum au reușit ca, prin mici aranjamente făcute în general la marginea societății, să-și găsească un rost?”, „De ce sunt ei mai pricepuți decât alții la muzică, la ghicirea viitorului și la creșterea cailor?”, „În ce măsură ideile lui Darwin despre «supraviețuirea celui mai puternic» și antropologia fizică a lui Lombroso le-au influențat destinele?” „Cum au putut locui vreme de sute de ani fixând niște pânze vechi deasupra câtorva ramuri de copaci?” Cartea lui Becky Taylor demonstrează că la niciuna dintre aceste întrebări nu există un singur răspuns corect.

 „Un tur de forță antrenant al atitudinilor și politicilor față de romi din diverse părți ale lumii (...) Taylor prezintă o imagine nuanțată a romilor europeni, arătându-ne realitatea de zi cu zi a relațiilor comunitare complexe, impactul căsătoriilor inter-etnice și al contactelor personale, care ameliorează ceea ce ar putea fi o imagine necruțătoare și sumbră a secolelor de opresiune birocratică și legislativă (...) această carte este foarte potrivită atât pentru cititorul general, cât și pentru studenții care vor să înțeleagă răspândirea naționalismului după Iluminism și impactul avut de schimbarea regimurilor politice asupra populațiilor care se află în afara ideilor normative despre cine este un bun cetățean.” – History Today

„Becky Taylor realizează ceva extraordinar aici (...) Este deosebit de interesant faptul că Taylor evidențiază discrepanțele dintre conducători, edicte și legislație (...) foarte interesante sunt și indiciile pe care le-a găsit despre interacțiunile de zi cu zi dintre romi și populația în mijlocul căreia trăiau (...) Taylor nu se ferește să detalieze efectele devastatoare ale politicilor și atitudinilor anti-țigănești (...) de asemenea, Taylor prezintă numeroase mărturii ale romilor înșiși, adăugând profunzime narațiunii.” – Times Higher Education

„În această carte deosebită, Becky Taylor ne oferă o relatare dramatică a numeroaselor încercări prin care au trecut nomazii și țiganii pentru a supraviețui și a diverselor forme de prejudecăți periculoase, extremiste și uneori ucigașe cu care s-au confruntat aceștia. Cartea ne pune înainte un lung, impresionant și convingător șir de experiențe din istoria țiganilor și a nomazilor, combinat cu relatări detaliate ale experiențelor și contextelor recente (...) această carte ambițioasă și pasionantă accentuează importanța înțelegerii luptelor permanente ale țiganilor și nomazilor pentru supraviețuire.” – Journal of Historical Geography

„În această carte ambițioasă, Becky Taylor urmărește parcursul romilor de-a lungul secolelor și arată cum s-au stabilit în Occident și dincolo de Atlantic. De asemenea, privește și la ceilalți nomazi etnici ai Europei și țese o poveste captivantă a rolului lor în istoria continentelor. Ceea ce este unic la această lucrare este faptul că, ori de câte ori este posibil, autoarea vorbește despre țigani și nomazi individuali din istorie (...) o mare parte din carte cuprinde mărturii ale romilor înșiși, așadar nu este doar un alt punct de vedere al unui istoric. Este o lectură esențială pentru oricine dorește să înțeleagă istoria din spatele felului în care trăiesc astăzi țiganii și nomazii.” – Travellers Times

Mai multe informații
EdituraPaideia
Colecție Savoir-vivre
Ediția cărții 1
ISBN 9786067484328
Traducător Alexandra Grigore
Număr de pagini 272
Formatul cărţii 14.5 x 20.5 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsRomii
Rating-ul tău