Rumânii fericiți. Vot și putere de la 1831 până în prezent

în stoc
SKU
a218966
39.95 LEI
Pe scurt

Cristian Preda este profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, unde predă din 1992. A publicat mai multe volume despre evoluţia gândirii politice româneşti, istoria liberalismului, sisteme electorale şi politica postcomunistă. A tradus, de asemenea, în română autori precum Benjamin Constant, François Guizot, Alexis de Tocqueville, Raymond Aron sau Pierre Manent. La Polirom i‑au apărut patru cărţi: Introducere în ştiinţa politică (ed. I, 2010; ed. a II‑a, 2013; ed. a III‑a, 2019), Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 până în prezent (ed. I, 2011; ed. a II-a, 2021), Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice (2018) şi Tiranul cu nas mare şi cu suflet foarte mic. Lirică politică, sloganuri electorale şi versificaţii satirice de campanie de la 1834 până în zilele noastre (2020).

Românii au votat fără întrerupere începînd din 1831 și pînă astăzi. În moduri și în teritorii foarte diferite și, mai ales, cu consecințe felurite asupra exercitării efective a puterii. Volumul de față descrie în ce fel s–a constituit corpul electoral de-a lungul vremii, cum au folosit regimurile succesive voturile cetățenilor, care sînt instituțiile și practicile – de la corupție la deliberare responsabilă, de la violență simbolică la crime atroce – secretate în cursul procesului de democratizare, dar și în derapajele autoritare sau totalitare ale societății politice românești. Citindu-l, veți afla cînd au fost românii fericiți și, mai ales, cine i-a făcut mai nefericiți decît își închipuiau atunci cînd se îndreptau spre urne...

„Nimeni nu cunoaște mai bine și mai profund decît profesorul Cristian Preda aventurile spațiului electoral românesc din ultimele aproape două sute de ani. Înarmat cu o redutabilă cultură comparativă, atent la detalii, dar și la semnificațiile de lungă durată ale diverselor momente istorice explorate, autorul ne oferă un fascinant și indispensabil manual interpretativ al vieții politice românești de la debutul modernității democratice și pînă astăzi.” (Vladimir Tismăneanu)

„Timbrul lui Cristian Preda este în acest volum timbrul unui liberal clasic, din linia ilustră a reflecției franceze. Ceea ce respinge autorul este aliajul, modern, de populism și de manipulare electorală. Documentată și lipsită de ornamente stilistice excesive, cartea de față este o probă a maturității pe care o atinge știința politică românească, disciplină chemată, odată cu acest studiu, să interogheze un teritoriu vast și provocator conceptual.” (Ioan Stanomir)

Mai multe informații
EdituraPolirom
Colecție Opus
Ediția cărții II
ISBN 9789734684137
Număr de pagini 368
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsRumânii fericiți. Vot și putere de la 1831 până în prezent
Rating-ul tău