Rusia Imperială. O istorie culturală a secolului al XIX-lea

în stoc
SKU
a258520
140.00 LEI
Pe scurt
Demersul Antoanetei Olteanu, specialist în istoria culturală a Rusiei, se distinge atât prin calitatea informațiilor, adesea inedite, cât și prin compoziția complexă care îmbină viziunea sintetică cu o perspectivă transculturală exersată. Cartea se recomandă astfel atât unui cititor profesionist, care găsește aici o serie de date altfel greu accesibile, cât și celui preocupat de istoria și cultura Europei în general.
Mai multe informații
EdituraCetatea de Scaun
Ediția cărții a II-a
ISBN 9786065376199
Număr de pagini 800
Formatul cărţii 17 x 24 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsRusia Imperială. O istorie culturală a secolului al XIX-lea
Rating-ul tău

Rusia imperială – o istorie culturală a secolului al XIX-lea, ediția a II-a adăugită, propune o lectură neconvenţională despre o perioadă extrem de importantă a culturii ruse, familiară cititorului român mai ales din operele literare, decât din cărţile de istorie. Cartea Antoanetei Olteanu realizează o radiografie foarte amplă a societăţii ruse, aducând în discuţie viaţa în familia imperială, în familia nobiliară, dar şi cea a orăşenilor şi a ţăranilor; aflăm amănunte despre birocraţia imperială şi despre principalele instituţii ale statului. Un capitol aparte este consacrat intellighenţiei ruse şi curentelor de gândire care au animat-o de-a lungul secolului al XIX-lea, ce a avut o influenţă hotărâtoare asupra destinelor Rusiei din veacul viitor. Nu în ultimul rând sînt prezentate câteva simboluri culturale ruseşti care aproape că nu mai au nevoie de nici o introducere: Fabergé şi Matrioşka, vodca, ceaiul şi samovarele. De la fastul de paradă la detaliile mai puţin arătoase ale vieţii de zi cu zi, Imperiul Rus, la perioada lui de apogeu, îşi dezvăluie, treptat, prin detalii istorice şi descrieri literare memorabile, caracteristici mai puţin cunoscute, care pot distona uneori cu stereotipurile înrădăcinate.

Demersul Antoanetei Olteanu, specialist în istoria culturală a Rusiei, se distinge atât prin calitatea informațiilor, adesea inedite, cât și prin compoziția complexă care îmbină viziunea sintetică cu o perspectivă transculturală exersată. Cartea se recomandă  astfel atât unui cititor profesionist, care găsește aici o serie de date altfel greu accesibile, cât și celui preocupat de istoria și cultura Europei în general.