Sarbatorile la romani (vol I-III)

Epuizat din stoc
SKU
a116398
66.15 LEI
Pe scurt

Pentru lamurirea cititorilor, tinem sa precizam ca Simeon Florea Marian nu a reusit din pacate, sa incheie prezentarea etnologica a tuturor sarbatorilor pagane si crestine de peste an, ci doar a celor de iarna (incepand cu Anul Nou) si de primavara (pana la Inaltare).


Mai departe, ele au fost cercetate si infatisate de Tudor Pamfile, in volumele: sarbatorile de vara, 1910; Sarbatorile de toamna, 1914 si Craciunul, 1914. Asa incat, studiile celor doi mari etnologi nu numai ca nu se suprapun, ci se intregesc, intr-o serie fundamentala pentru cunoasterea spiritualitatii nationale. (I.Oprisan)

Cum ni se infatiseaza studiul lui Simion Florea Marian la mai bine de o suta de ani de la prima aparitie? Fara indoiala ca are valoarea unei lucrari de referinta, a unei lucrari clasice, care a propus o imagine rotunda, am putea zice completa, a sarbatorilor si obiceiurilor pe care le-a cercetat, a lumii patriarhale care le practica. O lume care traia fara carti de astronomie, fara termometre, fara calendare tiparite, o lume care se conducea dupa o straveche stiinta dobadita prin obsevarea naturii, a vietii. O stiinta care, spune etnograful, ii era suficienta: "Atata-i trebuie, mai mult nimic!" (Iordan Datcu)


In programul ucigas de distrugere a traditiilor, a memoriei romanilor, sarbatorile au fost permanent vizate, din stravechime, se celebreaza. Iata de ce in procesul de recuperare a spiritualitatii si civilizatiei noastre traditionale un rost adanc dobandeste si reeditarea acelor lucrari fundamentale care le-au surprins in deplinatatea manifestarilor lor. Lucrarea lui Simeon Florea Marian este una dintre acestea. (Iordan Datcu)

Mai multe informații
EdituraSaeculum I.O.
Colecție Mythos
ISBN 978-973-6422-904
Număr de pagini 2011
Tip copertă Brosata
Data apariției 2011
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsSarbatorile la romani (vol I-III)
Rating-ul tău