Scripturile gnostice de la Nag Hammadi

în stoc
SKU
a253744
56.00 LEI
Pe scurt
Elaine Pagels a obtinut un doctorat de la Universitatea Harvard, a condus Departamentele de Studii Religioase la Barnard College si Columbia University si a fost profesor de religie la Princeton University. In ,,Scripturile gnostice de la Nag Hammadi", ea arata modul cum formele gnostice de crestinism au interactionat in primele patru secole ale erei noastre cu ortodoxia si ce ne spune aceasta dinamica despre originile crestinismului de azi. Studiind si comparand textele de la Nag Hammadi cu surse cunoscute de peste 1.000 de ani din traditia ortodoxa, autoarea arata cum religia si politica s-au suprapus in dezvoltarea crestinismului, cum implicatiile politice ale unor doctrine ortodoxe precum invierea trupurilor si conceptiile gnostice despre Inviere au presupus implicatii contrare din punctul de vedere al organizarii sociale.
Mai multe informații
EdituraHerald
Colecție Manuscris
Traducător Walter Fotescu
Număr de pagini 288
Formatul cărţii 14 x 20 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2022
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsScripturile gnostice de la Nag Hammadi
Rating-ul tău

In decembrie 1945, un taran arab a facut o descoperire arheologica uimitoare in Egiptul de Sus. Acesta a recunoscut mai tarziu ca unele texte s-au pierdut - arse sau aruncate. Dar ce a ramas este uimitor: vreo cincizeci si doua de texte din primele secole ale erei crestine - inclusiv o culegere de evanghelii crestine timpurii, necunoscute pana atunci. Pe langa Evanghelia lui Toma si Evanghelia lui Filip, descoperirea includea Evanghelia Adevarului si Evanghelia catre Egipteni, care se prezenta drept „[cartea sacra] a Marelui [Spirit] Nevazut“. Un alt grup de texte consta din scrieri atribuite adeptilor lui Isus, precum Cartea secreta a lui IacobApocalipsa lui PavelScrisoarea lui Petru catre Filip si Apocalipsa lui Petru.

Toate acestea erau traduceri copte, făcute cu aproximativ 1 500 de ani în urmă, după manuscrise și mai vechi. Împreună cu volumul Evanghelii gnostice din colecția Manuscris, care conține traducerea textelor mai sus menționate, cartea Scripturile gnostice de la Nag Hammadi ne oferă o imagine despre complexitatea mișcării creștine timpurii și ridică întrebări fundamentale pentru oricine e interesat de istoria civilizației noastre: Cine a făcut selecția surselor specifice care alcătuiesc canonul bisericesc și de ce au fost excluse și interzise că fiind erezie celelalte texte? Ce le făcea să fie atât de periculoase?