Sfântul Ioan Damaschinul - despre Islam

în stoc
SKU
a154107
Preț special 22.84 LEI Preț standard 30.45 LEI
Pe scurt
Dacă musulmanii prin al lor Qur᾽ān au declanşat un război sfânt împotriva „celor care Îi atribuie lui Dumnezeu asociaţi” – i.e., creştinii care cred în Treime –, bizantinii au contraatacat după modelul Sf. Ioan Damaschinul, considerând Islamul un „înaintemergător al lui Antihrist”, DOP, XVIII. Totuşi, nu se poate susţine că Ioan Damaschinul a fost cel care a dat tonul pentru această atitudine creştină faţă de Islam. Ioan Damaschinul, dimpotrivă, a păstrat dialogul său cu Islamul într-un cadru teologic. - Daniel J. Sahas
Mai multe informații
EdituraEditura Doxologia
Colecție Patristica
ISBN 9786066664523
Traducător Dragoș Dâscă
Număr de pagini 242
Formatul cărţii 14.5 x 23 cm
Tip copertă Cartonata
Data apariției 2016
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsSfântul Ioan Damaschinul - despre Islam
Rating-ul tău

Sfântul Ioan Damaschinul a fost primul teolog creştin care şi-a asumat o confruntare serioasă şi informată cu – şi în cele din urmă o respingere a – ceea ce reprezintă Islamul. Sentimentul general faţă de Islam era că acesta este o altă erezie iudeo-creştină, cu puternice elemente ariene sau monofizite.

Dacă musulmanii prin al lor Qur᾽ān au declanşat un război sfânt împotriva „celor care Îi atribuie lui Dumnezeu asociaţi” – i.e., creştinii care cred în Treime –, bizantinii au contraatacat după modelul Sf. Ioan Damaschinul, considerând Islamul un „înaintemergător al lui Antihrist”, DOP, XVIII. Totuşi, nu se poate susţine că Ioan Damaschinul a fost cel care a dat tonul pentru această atitudine creştină faţă de Islam. Ioan Damaschinul, dimpotrivă, a păstrat dialogul său cu Islamul într-un cadru teologic.

- Daniel J. Sahas

Pentru prima dată în limba română sunt publicate scrierile despre Islam ale Sf. Ioan Damaschinul, traduse din greaca veche: Capitolul 101 din De Haeresibus şi Disputatio Saraceni et Christiani.