și încă ceva

în stoc
SKU
a194155
Preț special 21.00 LEI Preț standard 28.00 LEI
Pe scurt

Jan Cornelius s-a născut la Reșiţa și trăiește la Düsseldorf din 1977. Este scriitor bilingv (română si germană) și traducător de literatură. A studiat franceza și engleza la universităţile din Timișoara, Düsseldorf și Stirling (Scoţia). A publicat în Germania numeroase cărţi de proză satirică, volume pentru copii, poezii, eseuri despre literatura modernă. A colaborat cu reviste satirice germane și elveţiene și a scris o lungă serie de comentarii despre cultura modernă și piese de teatru radiofonic pentru posturile de radio naţionale din Germania și Elveţia. În România, a publicat comentarii despre literatură în Observator culturalDilema veche și România literară. A tradus și a prezentat în mediile germane și în numeroase lecturi publice din spaţiul german cărţi ale multor scriitori români actuali. În 2013 a publicat la Berlin excelent primitul roman Narrenstück, în română apărut la Humanitas cu titlul Eu, Dracula și John Lennon, cu puternice tente absurde și satirice (Berliner Zeitung numește cartea „cel mai hilar roman al primăverii 2013” și-l încadrează pe autor în tradiţia lui Bohumil Hrabal). Împreună cu Adina Popescu a scris volumul De ce nu-s românii ca nemţii (2019, Editura Paralela 45). În 2020 a publicat la editura Lebăda neagră din Iași pseudojurnalul umoristic Aventurile unui călător naiv. Între mișcare și izolare.

Copertă: Mircia Dumitrescu

Regizor de teatru, scriitor și eseist, Mihai Măniuțiu a absolvit Institutul de artă teatrală și cinematografică  ”I. L. Caragiale” din București în 1978. A montat în teatre importante din România și străinătate, creațiile sale primind numeroase premii pentru cea mai bună regie, originalitate și cel mai bun spectacol al anului. În prezent, este director al Teatrului Național din Cluj, profesor la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj și distinguished professor la University of California, Irvine.

Ca scriitor, a publicat șase volume de poeme, dintre care ultimele trei la Editura Tracus Arte: Tu (2016), Avionul fantomă (2017), urmuz. 23 noiembrie 1923 (2018) și mai multe volume de povestiri cu tentă onirică și fantastică : Un zeu aproape muritor (1982), Istorii pe care n-am să le scriu (1998), Omphalos (2001), Opiniile unui călător nedemn de încredere (2011).

În anul 2015, la Humanitas, i-a apărut romanul Aventurile hingherului în Balkanya, iar în 2017, culegerea de proze Fuga cu Henri. În anul 2018, Editura Tracus Arte i-a publicat microromanul Fantome în Las Vegas.

Dintre eseurile sale teatrale amintim : Redescoperirea actorului (1985), Cercul de aur (1989), Despre mască și iluzie (Humanitas, 2007).

Creației sale literare și teatrale i-a fost dedicat volumul Dansând pe ruine de Dan C. Mihăilescu (2006), cartea de comentarii critice semnată de Mircea Morariu – Mihai Măniuțiu: Ipostaze esențiale (2008) – și trei albume monografice: Trilogia Dublului (1997), Măniuțiu: Imagini de spectacol de Cipriana Petre-Mateescu (2002), Mihai Măniuțiu: Spațiul cameleonic de Cristina Modreanu (2010).

„Să nu mai ai coşmaruri: iată unul din nenumăratele chipuri prin care îţi poţi da seama că instinctul însuşi al libertăţii s-a atrofiat înăuntrul tău” – aşa sună, paradoxal, desigur, un „exorcism” al lui Mihai Măniuţiu din volumul publicat în 1996. A citi coşmarele ca litere ale libertăţii, ca scrieri încifrate pe blazonul fiinţei – iată cheia umanului din cele mai recente texte ale lui Măniuţiu.

Dan C. MIHĂILESCU

Mai multe informații
EdituraTracus Arte
Colecție Alexandru Mușina
Ediția cărții I
ISBN 9786060230557
Traducător Camelia Dinu
Număr de pagini 90
Formatul cărţii 14 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2019
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsși încă ceva
Rating-ul tău