Si tot ma ridic

în stoc
SKU
a259295
31.45 LEI
Pe scurt
Poetă, dramaturgă, eseistă, memorialistă și militantă americană extrem de apreciată, Maya Angelou s-a născut în St. Louis, Missouri, în 1928. Deși Angelou a avut o carieră prodigioasă ca actriță și muziciană, fiind totodată și prima regizoare de culoare de la Hollywood, imensa recunoaștere internațională de care s-a bucurat se datorează celor șapte volume autobiografice, dintre care cel mai notabil este primul, I Know Why the Caged Bird Sings (1969). Ca militantă pentru drepturile civile, Angelou a lucrat pentru Dr. Martin Luther King Jr. și Malcolm X. În 2010 a fost decorată de către președintele Barack Obama cu Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă distincție civilă din S.U.A., în timpul vieții fiindu-i acordate peste 50 de titulaturi onorifice.
Mai multe informații
EdituraVellant
ISBN 9786069801680
Traducător Diana Geacar
Număr de pagini 72
Formatul cărţii 20 x 20 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsSi tot ma ridic
Rating-ul tău

Poetă, dramaturgă, eseistă, memorialistă și militantă americană extrem de apreciată, Maya Angelou s-a născut în St. Louis, Missouri, în 1928. Deși Angelou a avut o carieră prodigioasă ca actriță și muziciană, fiind totodată și prima regizoare de culoare de la Hollywood, imensa recunoaștere internațională de care s-a bucurat se datorează celor șapte volume autobiografice, dintre care cel mai notabil este primul, I Know Why the Caged Bird Sings (1969). Ca militantă pentru drepturile civile, Angelou a lucrat pentru Dr. Martin Luther King Jr. și Malcolm X. În 2010 a fost decorată de către președintele Barack Obama cu Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă distincție civilă din S.U.A., în timpul vieții fiindu-i acordate peste 50 de titulaturi onorifice.

Publicat de Random House în 1978, într-una dintre cele mai prolifice perioade din cariera autoarei, Și tot mă ridic (And Still I Rise) este cel de-al treilea volum de poezie al acesteia. Până la momentul respectiv scrisese trei autobiografii și alte două volume de versuri, conformându-se principiului adoptat încă de la începutul carierei de a alterna publicarea unei autobiografii cu cea a unui volum de poezie. Volumul reunește 32 de poeme împărțite în trei cicluri, printre acestea regăsindu-se și cele mai cunoscute două poeme ale autoarei, „Phenomenal Woman” („O femeie fenomenală”) și „Still I Rise” („Tot mă ridic”). Profund vitale, de o muzicalitate ce trimite la tradițiile orale afro-americane, poemele reunite în acest volum examinează cu temeritate biografia personală, raportarea individuală la greutăți, opresiune și pierdere, precum și multiplele valențe ale feminității, făcând din apariția acestuia în traducere un eveniment editorial.