Societatea îngrețoșată. Eseuri dintr-o eră ulterioară

în stoc
SKU
a223042
65.00 LEI
Pe scurt

Vincent n-ar fi fost același fără Theo van Gogh. Călătorind prin volutele unei vieți chinuite, pictorul l-a avut mereu alături pe credinciosul său frate. Relația lor a fost zbuciumată, dar profundă, definitorie pentru amândoi. Minuțios documentată, bazată pe corespondența dintre Vincent și Theo, cartea lui Deborah Heiligman spune dramatica poveste a acestor destine și a devotamentului nemărginit care le-a legat.


 


„O istorie emoționantă despre iubirea fraternă.” Kirkus Reviews


 


„Fără Theo, lumea nu l‑ar fi avut pe Vincent.” Așa își începe cartea Deborah Heiligman, care mărturisește că l-a iubit pe Vincent van Gogh încă din copilărie, când a și citit Bucuria vieții, romanul lui Irving Stone inspirat de destinul pictorului. Mulți ani mai târziu, aflată în vizită la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, a descoperit că Vincent avusese un frate pe nume Theo, despre a cărui existență nu știuse până atunci. După ce a citit corespondența dintre Vincent și Theo, apoi pe cea dintre Theo și viitoarea lui soție, Johanna, autoarea și-a dat seama că are în față o poveste frumoasă și complexă, marcată de iubire și sacrificiu, care până în acel moment rămăsese nespusă: povestea relației profunde și agitate dintre doi frați, care în adolescență făcuseră un legământ de a rămâne apropiați și devotați unul altuia, indiferent de ceea ce le-ar fi rezervat viitorul. 

Filosoful și sociologul ceh Václav Bělohradský s-a născut pe 17 ianuarie 1944, la Praga. În 1967 a absolvit cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității Caroline din Praga, iar în 1969 a obținut și titlul de doctor în filosofie. După ocuparea în august 1968 a teritoriului Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia, s-a alăturat valului masiv de cetățeni cehi care au ales calea exilului și a emigrat în Italia, unde a lucrat ca profesor de filosofie la Universitatea din Genova și, din 1990, ca profesor de sociologie politică la Universitatea din Triest. În toată această perioadă a colaborat cu disidenții cehi rămași în țară și a scris diverse articole pentru revistele cehe publicate în străinătate. După căderea regimului comunist se va întoarce periodic la Praga pentru a preda ca profesor asociat invitat la Universitatea Carolină. Societatea îngrețoșată (Společnost Nevolnosti), o antologie de eseuri ce tratează subiecte politice, filosofice și sociologice, este prima carte a autorului tradusă în limba română.

Niciodată în istorie nu s-au uitat atât de mulți oameni la lume din atâtea perspective diferite și niciodată vocile lor nu au ajuns la urechile noastre atât de distinct și de inteligibil; niciodată nu am auzit voci din atâtea zone periferice și nu am privit pe sub atâtea copertine. Nu am trăit niciodată într-o lume atât de transparentă. Sateliții se rotesc fără zgomot în jurul planetei noastre, vedem ce se întâmplă în toate colțurile ei și o vedem în ansamblu; mai vedem limitele lumii istorice din care fac parte punctele noastre de vedere. Cu toate acestea, oamenii nu au fost niciodată atât de indiferenți față de imaginile care dovedesc dezrădăcinarea lumii lor. Atât de puțin implicați, atât de puțin angajați.

Václav Bělohradský

Mai multe informații
EdituraTracus Arte
Colecție Cartier popular
Ediția cărții a IV-a
ISBN 9786060232131
Traducător Maria-Mădălina Mihai
Număr de pagini 408
Formatul cărţii 15 x 23 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsSocietatea îngrețoșată. Eseuri dintr-o eră ulterioară
Rating-ul tău