Strămutarea bisericii din Pojogeni

Epuizat din stoc
SKU
C166152
16.54 LEI
Pe scurt
Realizarea brosurii a implicat o atenta documentare pe teren, o cercetare istorica a amplasamentelor ce stau la baza studiului si o organizare a cronologiei evenimentelor. In cuprinsul brosurii se folosesc informatrii scrise, publicate in diferite scrieri tiparite sau digitale, si informatii comunicate oral stranse pe parcursul santierului.

Introducere in proiectul “60 biserici de lemn”
Sudul Transilvaniei şi Nordul Olteniei, aria limitrofă arcului carpatic, constituie în context european un spaţiu identitar puternic.
Frecvenţa, diversitatea, calitatea monumentelor, ocupaţiile şi meşteşugurile tradiţionale alături de peisaj formează un patrimoniu şi un bun comun european.

Precaritatea monumentelor, dispariţia accelerată a ocupaţiilor, meşteşugurilor şi a resursei umane locale este în acord cu gradul nostru de implicare, cu investiţiile alocate de statul român şi cu blocajele
existente în momentul de faţă în accesarea fondurilor structurale europene pentru astfel de proiecte.

În actuala conjunctură europeană investiţia în patrimoniu rural ar genera revigorarea economică şi socială a unei zone culturale omogene – Sudul Transilvaniei şi Nordul Olteniei.

Biserica de lemn din Pojogeni-Dealul Ocii se află în cătunul Dealul Ocii din localitatea Pojogeni, judeţul Gorj, poartă hramul „Sfinţii Voievozi” şi e datată din anul 7305 de la Adam. Această biserică de ţară prezintă în modestia proporţiilor sale câteva valenţe caracteristice lăcaşurilor de lemn olteneşti, distinse aici în bolta comună peste navă şi tindă, absenţa turnului, pridvor pe stâlpi cu
capete sculptate, pisanie scrijelită peste intrare. Se remarcă de asemenea prin calitatea execuţiei în piesele pictate rămase în iconostas.

Istoric, Biserica de lemn a fost ridicată în cătunul Dealul Ocii, astăzi cuprins în localitatea Pojogeni, suburbie a orăşelului Târgu Cărbuneşti. Momentul ridicării bisericii a fost consemnat înr-o pisanie pe portalul de la intrare: „Acest sfănt lăcaşi Dumnez[ă]esc sa făcut în zilele luminatului domn Gheorghie
Anagiarlu şi părinte[le] epis[co]pu Nectarie. 7305”. Inscripţia datează construcţia din anul 7305, după era bizantină, de la Adam, care în cronologia actuală, de la naşterea lui Isus, înseamnă anii 1796-97, aşadar în timpul episcopului de Râmnic Nectarie, viitor mitropolit al Ţării Româneşti. Menţionarea „luminatului domn Gheorghie Anagiarlu” este probabil o răstălmăcire a numelui omnitorului Constantin Hangerli, cel care în 1797 a fost trimis de poartă în scaunul de domnie al Ţării Româneşti.

În acest caz datarea corectă a bisericii ar fi 1797. Răstălmăcirea în sine relevă dificultăţile de comunicare dintre centru şi periferie în epocă.
Mai multe informații
EdituraSimetria
Colecție Artă
Ediția cărții I
ISBN 973-1872-11-7
Număr de pagini 100
Data apariției 2010
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsStrămutarea bisericii din Pojogeni
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!