Tara, legiunea, capitanul Miscarea legionara in documente de istorie orala

Epuizat din stoc
SKU
HU002336/1
14.45 LEI
Pe scurt
Între 1993 şi 2003, un grup de cercetători de la Centrul de istorie orală al Societăţii Române de Radiodifuziune a avut ideea de a consemna pe bandă magnetică o istorie „din interior" a Mişcării Legionare.
Etosul mişcării, selecţia şi iniţierea ideologică în interiorul Frăţiilor de Cruce, spirala violenţei şi relaţiile legionarilor cu autorităţile, experienţa lamentabilă a guvernării, rebeliunea şi represiunea, exilul şi încercările de reorganizare de după cel de al Doilea Război Mondial erau conservate într-o memorie extinctă, pe care nimeni nu se încumetase nici să o exploreze, şi nici să o trateze cu precauţiile cu care trebuie tratate povestirile exemplare.

După mai bine de jumătate de secol în care, în România, canonul studiilor despre acest dramatic fenomen ideologic şi politic a fost dominat de viziunea celeilalte extreme totalitare, şansa, din ce în ce mai mică, de avea, în sfârşit, şi cuvântul supravieţuitorilor a fost valorificată prin intermediul unei metode cercetare inedite: istoria orală. 92 interviuri însumând 146 de ore de înregistrare şi circa 2 500 de pagini de transcriere vor sta, de acum înainte, în arhive, la dispoziţia cercetătorilor.

Din acest impresionant material, cei care au cules mărturiile, istoricii Mariana Conovici, Silvia Iliescu şi Octavian Silivestru, au extras fragmente semnificative şi au întocmit un volum care seamănă cu un pasionant documentar de radio-televiziune. Ţara, Legiunea, Căpitanul este o istorie a mişcării povestită chiar de către veteranii ei.
Mai multe informații
EdituraHumanitas
Colecție Istorie
Ediția cărții I
ISBN 978-973-50-2112-2
Număr de pagini 384
Formatul cărţii 15x22.5 cm
Data apariției 2012
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsTara, legiunea, capitanul Miscarea legionara in documente de istorie orala
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!