Tărâmuri. Călătorii prin lumile dispărute ale pământului

în stoc
SKU
a250420
75.00 LEI
Pe scurt

Această carte este o explorare a Pământului de altădată, a schimbărilor care au apărut pe parcursul istoriei sale și a modalităților pe care viața le-a găsit pentru a se adapta – sau nu. Ne poartă din savanele Kenyei în Pliocen, unde vedem cum un piton alungă un grup de australopiteci într-un copac acacia, către o faleză care domină întinderile de sare a ceea ce ar fi bazinul mediteraneean în Miocen, până în pădurile tropicale ale Antarcticii în Eocen și în mlaștinile Australiei în Edicaran, unde întrezărim primele urme de viață microbiană.

Mai multe informații
EdituraPublica
Colecție Co-lectia de stiinta
ISBN 9786067225426
Traducător Louis Ulrich, Tudor Ulrich
Număr de pagini 496
Formatul cărţii 14.5 x 20.5 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsTărâmuri. Călătorii prin lumile dispărute ale pământului
Rating-ul tău

Tărâmuri ne oferă o perspectivă extraordinar de amplă asupra planetei noastre. Gândul că un lucru atât de vast precum Marea Barieră de Corali, de exemplu, cu toată diversitatea ei vibrantă, ar putea să dispară într-o bună zi pare improbabil. Însă arhiva fosilelor ne atrage atenția că acest gen de schimbare totală nu numai că este posibilă, dar s-a și repetat de-a lungul istoriei Pământului. Chiar dacă operează pe această pânză uriașă, Halliday ne apropie de relațiile complexe care definesc lumile sale dispărute. Într-o proză romanescă, el ilustrează modul în care se formează ecosistemele, în care speciile dispar și sunt înlocuite sau în care acestea migrează, se adaptează și colaborează.

Tărâmuri este o realizare uluitoare: o narațiune surprinzător de emoționantă despre persistența vieții, fragilitatea ecosistemelor aparent permanente și anvergura timpului profund, toate având ceva să ne spună despre criza noastră actuală.

Deopotrivă informativă și imaginativă. Vă va schimba modul în care priviți istoria vieții și, cel mai probabil, și viitorul. — Elizabeth Kolbert, autoarea cărții Under a White Sky

Una dintre cele mai bune cărți ale anului. — The New Yorker

Debutul lui Thomas Halliday este o călătorie caleidoscopică și evocativă în timpul profund. El ia arhive fosile tăcute și cercetări științifice complexe și le aduce la viață – gălăgioase, pline de culoare și tridimensionale. Te vei trezi lângă pinguini gigantici de doi metri într-o Antarctică împădurită, de acum 41 de milioane de ani, și auzind aisberguri cântând în Africa de Sud, în urmă cu vreo 444 de milioane de ani. Poate cel mai important, Tărâmuri este un memento oportun al vremelniciei planetei noastre și a ceea ce putem învăța din trecut. — Andrea Wulf, autoarea cărții The Invention of Nature: Alexander von Humboldt's New World