Templierii. Istoria secretă a celui mai faimos ordin cavaleresc din Evul Mediu

în stoc
SKU
a228714
39.90 LEI
Pe scurt

Ştefan Agopian (n. 1947) a debutat editorial cu romanul Ziua mâniei (Cartea Românească, 1979). A publicat: Tache de catifea (Cartea Românească, 1981; Ararat, 1995; Gramar, 1999; Polirom, 2004, 2012); Tobit (Eminescu, 1983; Polirom, 2005, 2014; traducere în limba germană, Kriterion, 1989; Premiul pentru Proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti); Manualul întâmplărilor (Cartea Românească, 1984; Humanitas, 1993; Polirom, 2014; traducere în limba italiană, Felici Editore, 2012; traducere în limba germană, Verbrecher, 2018; Premiul Uniunii Scriitorilor); Sara (Eminescu, 1987; Paideia, 1991; Polirom, 2006; traducere în limba franceză, Actes Sud, 2015; Premiul revistei Amfiteatru pentru cea mai bună scriere beletristică a anului); Însemnări din Sodoma (Eminescu, 1993); Republica pe eşafod (Cartea Românească, 2000; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti); Fric (Polirom, 2003; Premiul ASPRO pentru experiment în cadrul Târgului Internaţional de Carte Bookarest 2004 şi Premiul revistei Cuvântul la categoria „Superlativele anului 2003”). La Editura Polirom au mai apărut volumele Opere I. Însemnări din Sodoma, Drumul, Republica pe eşafod, Ziua mâniei, Manualul întâmplărilor, Tache de catifea (2008), Opere II. Sara, Tobit, Fric (2009) şi Scriitor în comunism (nişte amintiri) (2013; Premiul special al juriului USR şi Premiul revistei Observator Cultural, secţiunea „Memorialistică”).

O lectură incitantă despre cel mai puternic ordin militar din lumea medievală

Cu o prefață semnată de Umberto Eco, lucrarea Barbarei Frale ne oferă informații noi, revoluționare, despre Cavalerii Templieri, după șapte secole în care istoria acestui ordin a îmbrăcat cele mai fascinante forme în imaginația populară.

La apogeul său, Ordinul Cavalerilor Templieri rivaliza, ca putere economică, influență politică și forță militară, cu regatele Europei. Până când Filip al IV-lea al Franței a decis să îl elimine și i-a selectat pe inchizitorii capabili să îi ducă planurile la îndeplinire. Au adunat astfel tot felul de zvonuri fanteziste despre membrii ordinului, alcătuind un mozaic teribil: crime, depravare, erezii de nerostit, corupție, la care s-au adăugat și acuzații de homosexualitate. Din însărcinarea inchizitorilor, autoritățile statului i-au arestat și torturat pe suspecți, iar în 1314 ultimul mare maestru al ordinului a fost ars pe rug.

De-a lungul vremii, diverse scrieri – de la lucrări istorice împletite cu fantezia, până la romane senzaționaliste – au perpetuat zvonurile care le-au adus templierilor sfârșitul. Așa au ajuns aceștia personaje principale în narațiuni incredibile despre practici secrete, secte gnostice, frății satanice sau masoni iluminați. S-a spus inclusiv că după desființarea ordinului templierii ar fi intrat în clandestinitate, continuându-și activitățile, ba chiar aflându-se și acum printre noi. Dar, așa cum punctează Eco, cartea de față a apărut ca un erudit și bine-venit antidot la aceste fraude literare.

Barbara Frale analizează evoluțiile religioase, socioculturale și politice care au dat naștere Ordinului Templierilor. Relatează apoi ascendența lor remarcabilă, numeroasele realizări, și surprinde lupta pentru dominație dintre biserică și stat, cea care va provoca, în final, spectaculoasa lor prăbușire. Ceea ce diferențiază expunerea sa de alte cărți cu același subiect este descoperirea uluitoare pe care a făcut-o în Arhivele Secrete ale Vaticanului. Autoarea a găsit și a studiat Pergamentului Chinon, un document considerat multă vreme pierdut, care reprezintă înregistrarea scrisă a judecării conducerii templiere de către reprezentanții personali ai papei. Conține detalii despre ceremonia secretă de inițiere a ordinului, care alimentase un mare scandal. Mai important, relevă că marele maestru și alți templieri de rang înalt au fost găsiți nevinovați de acuzațiile de erezie, fiind absolviți de acuzele mai puțin serioase de către autoritatea apostolică și reintegrați pe deplin în comunitatea catolică. Istoricii au considerat că templierii nu se făceau vinovați de acuzațiile ce le fuseseră aduse de Filip al IV-lea, dar mulți alți oameni din afara mediului academic îi suspectau încă de erezie și de ocultism. Pergamentul Chinon reprezintă dovada definitivă și incontestabilă a nevinovăției templierilor și ar trebui să pună capăt pentru totdeauna acestor speculații.

„Barbara Frale, savant și istoric, specializată în Arhivele Secrete ale Vaticanului, (...) și-a dedicat ani de cercetări și scrieri pe această temă. Este o lucrare pe care am așteptat-o, o lectură excelentă și incitantă, susținută de documente istorice solide.” – Umberto Eco

 

Barbara Frale este o savantă și istorică italiană, născută în 1970 la Viterbo. S-a specializat în studiul Arhivelor Secrete ale Vaticanului, dedicându-și activitatea cercetărilor și scrierilor despre Ordinul Cavalerilor Templieri și despre Giulgiul din Torino.

Mai multe informații
EdituraAll
Colecție Top 10
Ediția cărții II
ISBN 9786067830941
Traducător Valeria Bollud-Salomé
Număr de pagini 152
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsTemplierii. Istoria secretă a celui mai faimos ordin cavaleresc din Evul Mediu
Rating-ul tău