Teoria dezvoltării sustenabile. O abordare critică

în stoc
SKU
a246746
65.00 LEI
Pe scurt
„Rareori am avut ocazia lecturării unui regal al erudiției ca în cartea de față. Motivul este elementar: o asemenea lucrare are un conținut atât de elegant, încât statura ei mare (la propriu și la figurat) te convinge. Nu te minte. Te solicită intelectual, dar n-o poți lăsa din mână, fiindcă te provoacă să sondezi marea literatură economică, în care se integrează cu succes. Este meritul indiscutabil al logicii sale arborescente, care, pledând pentru durabilitate, nu ezită să te prevină asupra avatarurilor care pervertesc sustenabilitatea. Rigoarea clasicilor răzbate alături de suplețea noilor teorii despre dezvoltare, decantând spectaculos două repere uneori opozante: realitatea doctrinară și realitatea faptică. În final constați că, dincolo de analiza sa onestă, cartea creează energia de care avem nevoie pentru a evolua ca entități într-o lume a contrastelor.” (Gabriela Bodea, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca)
Mai multe informații
EdituraPolirom
Colecție Collegium
ISBN 9789734690800
Număr de pagini 376
Formatul cărţii 16 x 23,5 cm
Tip copertă broșată
Data apariției 2022
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsTeoria dezvoltării sustenabile. O abordare critică
Rating-ul tău

„Rareori am avut ocazia lecturării unui regal al erudiției ca în cartea de față. Motivul este elementar: o asemenea lucrare are un conținut atât de elegant, încât statura ei mare (la propriu și la figurat) te convinge. Nu te minte. Te solicită intelectual, dar n-o poți lăsa din mână, fiindcă te provoacă să sondezi marea literatură economică, în care se integrează cu succes. Este meritul indiscutabil al logicii sale arborescente, care, pledând pentru durabilitate, nu ezită să te prevină asupra avatarurilor care pervertesc sustenabilitatea. Rigoarea clasicilor răzbate alături de suplețea noilor teorii despre dezvoltare, decantând spectaculos două repere uneori opozante: realitatea doctrinară și realitatea faptică. În final constați că, dincolo de analiza sa onestă, cartea creează energia de care avem nevoie pentru a evolua ca entități într-o lume a contrastelor.” (Gabriela Bodea, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca)

„Excepțional documentată, scrisă cu un simț critic și o profunzime care reflectă remarcabila experiență universitară a autorilor, lucrarea este o invitație la analiză teoretică și la contextualizare. Autorii rezolvă magistral conflictul dintre vechi și nou, arătând că nu tot ce este vechi este învechit și nu tot ce este nou ne asigură progresul. O carte remarcabilă, care va deveni o piatră de temelie în peisajul academic românesc.” (Elena Druică, Universitatea din București)

„Este o carte-eveniment! Profundă, cuprinzătoare, îndrăzneață, face cinste școlii românești de economie și arată încă o dată valoarea școlii ieșene. Deși nu este o lucrare facilă, lectura e plăcută, e la îndemâna publicului educat și nu neapărat de specialitate. Textul intrigă, răstoarnă șabloane și spune adevăruri adeseori ocolite. Tocmai pentru că nu rămâne tributar unei anumite doctrine, îi poate mulțumi și nemulțumi în egală măsură pe cititori – dar tocmai acesta este farmecul unei lucrări valoroase.” (Cristian Popescu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași)

Ion Pohoață este profesor emerit al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și doctor honoris causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Este creator de teorie și școală economică, fondator și director al școlii doctorale de economie ieșene. Prin publicațiile sale (148 de articole, 12 cărți de autor și 17 de coautor sau coordonator), participarea la conferințe, derularea unor granturi de cercetare (6 ca director și 18 ca expert), coordonarea de lucrări de doctorat (45 de doctori) ș.a. a inițiat și a consolidat șase câmpuri de investigație științifică: economie instituțională, epistemologie economică, doctrine economice, dezvoltare sustenabilă, economie de tranziție și economie spațială. Cărțile sale au fost premiate de toate forurile instituționale de profil din România, inclusiv Uniunea Scriitorilor și Academia Română. Este o prezență vie, citabilă în publicistica economică.

Delia Elena Diaconașu este doctor în economie (finanțe) și cercetător al Departamentului de Științe Socio-Umane din cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În ariile sale de interes intră analizele macroeconomice ce țin de dezvoltare economică, teorie monetară și piețe financiare internaționale, dar și microeconomice cu referire la comportamentul de economisire al indivizilor. În prezent, activitatea sa se cuantifică în peste 50 de publicații științifice la edituri și reviste de prestigiu internațional, membru în șapte proiecte de cercetare naționale, visiting researcher la două universități europene și numeroase participări la workshopuri și conferințe internaționale.

Vladimir Mihai Crupenschi a absolvit școala doctorală din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (cu teza „O cercetare asupra cauzelor, dinamicii și inevitabilității redistribuirii avuției unei națiuni”). Lucrează în cadrul companiei de edtech Adservio și este cadru didactic asociat al FEAA, Departamentul de Economie și Relații Internaționale. Ariile de cercetare preferate sunt evoluționismul economic, dezvoltarea sustenabilă și redistribuirea. În prezent, lucrează la prelucrarea și adaptarea tezei de doctorat într-o carte care să extindă argumentația și scopul cercetării inițiale.