Toti oamenii sunt mincinosi

în stoc
SKU
C202647
38,44 LEI
Pe scurt

Asemenea spiritului său tutelar, Borges, Alberto Manguel e un autentic cetăţean al lumii. A absorbit culturi multiple, a avut destinul călătoriei de foarte timpuriu şi consideră că adevărata sa patrie este literatura. Născut la Buenos Aires în 1948, şi-a petrecut copilăria în Israel, undetatăl lui era ambasador. Experienţa sa întemeie¬toare a avut loc în adolescenţă, când l-a întâlnit pe Borges, ajuns aproape orb, căruia i-a citit ani la rând. I-a dedicat apoi bătrânului său maestru pagini de neuitat. Manguel, cetăţean canadian, locuieşte în prezent într-o mică localitate franceză din regiunea Poitou-Charentes, unde a cumpărat o fostă casă parohială, pe care a transformat-o într-o enormă bibliotecă personală, ce-i găzduieşte cele peste treizeci de mii de volume. Gândirea profundă se asociază cu o mână uşoară şi cu darul povestirii învăluit în charisma scrisului. De o cordială erudiţie, Manguel rămâne un profet al lecturii. Asemenea unui preot sau credincios inspirat, el ne invită să trecem pragul copertelor – pentru a descoperi minunea cărţilor, minunea care ne face oameni deplini.

Asemenea spiritului său tutelar, Borges, Alberto Manguel e un autentic cetăţean al lumii. A absorbit culturi multiple, a avut destinul călătoriei de foarte timpuriu şi consideră că adevărata sa patrie este literatura. Născut la Buenos Aires în 1948, şi-a petrecut copilăria în Israel, undetatăl lui era ambasador. Experienţa sa întemeie¬toare a avut loc în adolescenţă, când l-a întâlnit pe Borges, ajuns aproape orb, căruia i-a citit ani la rând. I-a dedicat apoi bătrânului său maestru pagini de nToţi oamenii sunt mincinoşieuitat. Manguel, cetăţean canadian, locuieşte în prezent într-o mică localitate franceză din regiunea Poitou-Charentes, unde a cumpărat o fostă casă parohială, pe care a transformat-o într-o enormă bibliotecă personală, ce-i găzduieşte cele peste treizeci de mii de volume. Gândirea profundă se asociază cu o mână uşoară şi cu darul povestirii învăluit în charisma scrisului. De o cordială erudiţie, Manguel rămâne un profet al lecturii. Asemenea unui preot sau credincios inspirat, el ne invită să trecem pragul copertelor – pentru a descoperi minunea cărţilor, minunea care ne face oameni deplini.


Un roman strălucit imaginat, în care un jurnalist îi intervievează pe toţi cei care l-au cunoscut, sau au crezut că l-au cunoscut, pe Alejandro Bevilacqua, un sclipitor scriitor sud-american, enervant de alunecos, autor al capodoperei Laudă minciunii. Dar relatările din cercul său de prieteni, iubiţi, iubite şi duşmani devin tot mai contradictorii, suspecte şi de nepătruns. Să mintă cu toţii sau să relateze fiecare propria sa versiune a adevărului? Pe măsură ce investigaţia literară avansează şi corul de observatori ai lui Bevilacqua reîntregeşte realitatea fragmentată a vieţii sale, la treizeci de ani după dispariţie, doar cititorul mai deţine puterea judecăţii ultime.


„Întunecat şi dens ca o bucată de ciocolată neagră.
Gândiţi-vă la prietenii voştri, la colegi şi la toţi cei cu care aţi împărtăşit o bucată din voi înşivă. Cum v-ar descrie ei? Ar semăna două portrete între ele? Dar două întâmplări?
Ca într-un puzzle circular, Manguel însuşi începe naraţiunea, pentru a continua cu o colecţie de povestiri, deloc liniare, ţesând un portret tremurat al personajului Bevilacqua, format din suprapuneri imperfecte, dar perfect susţinute din unghiurile curioase ale unui lung şir de naratori.
Pledoaria fiecăruia este colorată de legăturile sale emoţionale cu Bevilacqua, adăugând pe rând încă o dimensiune unui om pe care tu, cititorule, nu îl auzi niciodată vorbind.“ -B. Burke


Alberto Manguel aduce un omagiu invenţiilor literaturii şi explorează dacă putem cu adevărat cunoaşte pe cineva şi dacă, într-adevăr, putem cuteza să ne întrebăm cum, şi în cel fel, şi mai ales cine îşi va mai aminti de noi.
Bine-cunoscut antologist, traducător, eseist, romancier şi editor, Alberto Manguel a primit Ordinul Chevalier de L’Ordre français des Arts et des Lettres.

Mai multe informații
EdituraBaroque Books & Arts
Colecție Cadril
ISBN 978-606-93227-7-2
Traducător Bogdan Alexandru Stănescu
Număr de pagini 216
Formatul cărţii 135 x 210 mm
Tip copertă broşată, cu clape
Data apariției 2012
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsToti oamenii sunt mincinosi
Rating-ul tău