Trauma si corpul. O abordare senzoriomotorie a psihoterapiei

în stoc
SKU
a271130
Preț special 56.25 LEI Preț standard 75.00 LEI
Pe scurt

Inteligenta corpului este in mare masura o resursa neexploatata in psihoterapie, dar povestea spusa de „naratiunea somatica” – gest, postura, prozodie, expresii faciale, privirea ochilor si miscare – este, fara indoiala, mai semnificativa decat povestea spusa de cuvinte. Limbajul corpului comunica semnificatii implicite si dezvaluie mostenirea traumei si a dinamicii timpurii.

Acest volum reprezinta o revizuire detaliata a cercetarii in neurostiinta, trauma, disociere si teoria atasamentului, care indica necesitatea unei abordari integrative minte-corp a traumei. Premisa acestei carti este ca, adaugand interventii orientate asupra corpului in repertoriul lor, terapeutii pot creste profunzimea si eficacitatea procesului clinic. Psihoterapia senzoriomotorie este o abordare care se bazeaza pe intelegerea psihoterapeutica traditionala, dar include corpul ca fiind central in domeniul terapeutic al constientizarii, folosind abilitati de observare, teorii si interventii care nu sunt practicate de obicei in psihoterapia psihodinamica.

Prin sintetizarea interventiilor de „jos in sus" si de „sus in jos", autorii combina ambele procese pentru a ajuta clientii traumatizati cronic sa gaseasca solutie si sens in viata lor si sa dezvolte un nou sentiment de sine, integrat somatic.

 

Mai multe informații
EdituraHerald
Colecție Psihoterapia
ISBN 978-630-6550-58-6
Număr de pagini 560
Formatul cărţii 13x20 cm
Data apariției 2024
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsTrauma si corpul. O abordare senzoriomotorie a psihoterapiei
Rating-ul tău

Premisa acestei carti fundamentale in domeniul psihosomaticii – care se adreseaza atat psihologilor, psihiatrilor, asistentilor sociali, psihoterapeutilor, consilierilor si medicilor care trateaza persoane traumatizate, cat si publicului larg interesat – este ca terapia traumei poate sa devina mai profunda si mai eficienta prin folosirea tehnicilor de interventie orientate spre corp. Psihoterapia senzoriomotorie se bazeaza pe intelegerea psihoterapeutica traditionala, dar abordeaza corpul ca fiind central in procesul terapeutic. In abordarea senzoriomotorie creata de Pat Ogden sunt integrate principii teoretice si abordari de tratament atat din sanatatea mintala, cat si din traditiile psihoterapiei corporale folosite in jurul lumii, in diverse culturi. Psihoterapia senzoriomotorie isi fundamenteaza mare parte a surselor in metoda Hakomi (o forma de psihoterapie orientata spre corp), incorporeaza teoria si tehnica din psihoterapia psihodinamica, include teoria si tehnica din terapia cognitiv-comportamentala, se bazeaza la detaliu pe studii din domeniul neurostiintelor si din teoriile atasamentului si disocierii.

Teme tratate in Trauma si Corpul: dimensiunile congnitiva, emotionala si senzoriomotorie ale procesarii informatiei • modularea excitatiei • reglarea corpului • raspunsurile de orientare • subsistemele de aparare • sisteme de adaptare si de actiune • principiile tratamentului psihoterapeutic • aptitudini pentru a lucra cu corpul in prezent • dezvoltarea resurselor somatice pentru a atinge stabilitatea • procesarea informatiilor.

 

„Un volum care clarifica modul in care corpul scoate la iveala prin reactiile sale experientele pozitive si dureroase prin care o persoana trece de-a lungul vietii, precum si indiciile pe care le putem urma pentru a ne recupera capacitatea de autoreglare.” 

Diana Vasile, psihoterapeut de trauma, presedinte
Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT)

 

In Trauma si Corpul, Pat Ogden si colegii sai ne ofera perspective experientiale profunde care ne pot trezi si conecta mintile la intelepciunea corpului. Prin orientarea atentiei constiente spre corp, in experienta senzoriala din aici si acum, se deschid caile catre integrare, iar vindecarea devine astfel posibila. Constientizarea receptiva implica o atentie plina de acceptare, iubitoare si noncritica ce poate reprezenta esenta modului in care mintea se poate misca din starile nonintegrate de haos si rigiditate catre starea de coerenta functionala care apare odata cu integrarea. Atentia constienta orientata asupra corpului ii permite individului sa se miste direct spre stari de activare care anterior erau blocate, aceste blocaje excluzand corpul din experienta vietii mentale in urma traumatizarii acute sau cronice.

Daniel Siegel, director executiv Mindsight Institute, co-director fondator al
Mindful Awareness Research Center de la UCLA

 

„In opinia mea, cei trei profesori remarcabili din domeniul psihosomatic – cei care au avut cea mai profunda influenta asupra mea si asupra multor clinicieni cu care lucrez – au fost Pat Ogden, autoarea acestei carti, Peter Levine si Al Pesso. Dupa decenii de pregatire in metodele Rolfing, Hakomi si in alte tehnici orientate spre corp, Pat Ogden a integrat efectele psihologice si neurobiologice ale traumei cu lucrul corporal si a fondat o noua scoala de terapie ce incorporeaza lucrul cu procese senzoriomotorii ferm ancorate in teoria atasamentului, neurostiinte si in practica psihoterapeutica traditionala.”

Bessel van der Kolk, presedinte al Trauma Research Foundation,
profesor de psihiatrie la Boston University School of Medicine, autor

 

„Modul in care gandim si ce anume gandim este literalmente modelat de corpul nostru, dar si viceversa.” 

„Experienta corporala devine o cale primara de interventie in psihoterapia senzoriomotorie, iar exprimarea emotionala si crearea de semnificatii apar din reorganizarea somatica ulterioara a raspunsurilor obisnuite asociate traumei. Abordarile senzoriomotorii sintetizeaza interventii «de sus in jos» (de la minte la corp) si «de jos in sus» (de la corp la minte), acordand atentie directa corpului, astfel incat sa devina posibila abordarea tendintelor arhaice, automate si involuntare care stau la baza raspunsurilor traumatice si posttraumatice.”

Pat Ogden, psiholog somatic, fondator si director educational
al Institutului de Psihoterapie Senzomotorie