Ultimul tren spre Vest. O retrospectivă a aderării României la UE

în stoc
SKU
a259974
60.00 LEI
Pe scurt
,,Spre deosebire de mecanicismul manipulator al celor mai multe scrieri de acest gen, cartea lui Jochen M. Richter o consider a fi nu doar originală, dar și provocatoare. Originală deoarece autorul a adus în prim-plan opinii ale unor persoane implicate în procesul extinderii UE și al negocierilor de aderare a României, iar nu formulările criptate ale rapoartelor insti­tuțiilor din Bruxelles, care, se vede și din spusele multor intervievați, conțineau frecvente jocuri de limbaj ale unor interese diferite. Provocatoare pentru că lucrarea, pe care editura clujeană Școala Ardeleană o publică în limba română, arată că o cercetare științifică serioasă a procesului aderării României la UE ar aduce nu doar o cunoaștere suplimentară, dar, mai ales, o înțelegere mai bună a ceea ce a fost și ce rezultate putea oferi poporului român șansa aderării și integrării europene." Vasile Puscas
Mai multe informații
EdituraScoala Ardeleana
ISBN 9786303140216
Traducător Vasile Andreica
Număr de pagini 222
Formatul cărţii 13 x 21 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsUltimul tren spre Vest. O retrospectivă a aderării României la UE
Rating-ul tău

,,Această carte analizează aderarea României la Uniunea Europeană din trei unghiuri: european, românesc și german. Ea se bazează pe aproximativ 15 interviuri cu martori și participanți contemporani – persoane care ocupă poziții foarte diferite. La sfârșitul cărții se găsește o listă completă, care descrie rolul fiecărei persoane în perioada 1989-2007. Anexa oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu a unor evenimente selectate din România, Europa și Germania în acei ani."

Jochen M. Richter

//Spre deosebire de mecanicismul manipulator al celor mai multe scrieri de acest gen, cartea lui Jochen M. Richter o consider a fi nu doar originală, dar și provocatoare. Originală deoarece autorul a adus în prim-plan opinii ale unor persoane implicate în procesul extinderii UE și al negocierilor de aderare a României, iar nu formulările criptate ale rapoartelor insti­tuțiilor din Bruxelles, care, se vede și din spusele multor intervievați, conțineau frecvente jocuri de limbaj ale unor interese diferite. Provocatoare pentru că lucrarea, pe care editura clujeană Școala Ardeleană o publică în limba română, arată că o cercetare științifică serioasă a procesului aderării României la UE ar aduce nu doar o cunoaștere suplimentară, dar, mai ales, o înțelegere mai bună a ceea ce a fost și ce rezultate putea oferi poporului român șansa aderării și integrării europene."

Vasile Puscas

,,În nouă capitole captivante, Richter își povestește expe­riența specifică și folosește interviuri cu participanți și co-creatori, de la eforturile de aderare ale României până la consecințele acestei acțiuni. Începând cu punctul de vedere european, s-ar părea că la Bruxelles a fost subestimată complexitatea problemei, în timp ce, din punct de vedere german, obligația morală a fost cea care a dominat, iar impulsul negocierilor a trebuit să fie folosit. Privind retrospectiv, Richter se întreabă dacă UE a fost îndeajuns de receptivă între 2004 și 2007. Pentru România, în orice caz, a fost șansa – poate ultima oportu­nitate – de a adera la râvnita comunitate de state."

Michael Gehler