Ura de sine

Epuizat din stoc
SKU
HU002499/1
31.50 LEI
Pe scurt
Elaborat de Theodor Lessing in interbelic, atunci cind antisemitismul era la apogeu, conceptul de "ura de sine" a servit la inceput pentru a intelege psihopatologia unor evrei care interiorizau, mergind uneori pina la sinucidere, privirea incarcata de respingere care se fixa asupra lor. Dar ura de sine se aplica ansamblului colectivitatilor omenesti; este exact ceea ce isi propune sa demonstreze acest volum.
Exista rusinea celor fara adapost cu care ne intersectam zilnic si pe care ne prefacem ca nu-i observam, intr-atit ne deranjeaza prezenta lor. Sau a gay-ilor care, in cautarea respectabilitatii sau a invizibilitatii, se dezic de o efeminare prea stigmatizata de societatea globala. Tinere femei anorexice, copii abandonati, orfani de dragostea aproapelui, melancolici, toti acestia isi croiesc strategii de supravietuire care apar ca negatie a insasi vietii. E si scrisul aici, al unui Maurice Sachs sau Michel del Castillo, multiplicind infinitele metamorfoze ale acestui sentiment.

Dar ce sa spunem despre revolutionarii iranieni care se sacrifica pe altarul idealului khomeinist? Sau despre victimele cambodgiene care sint facute coresponsabile pentru nenorocirea lor? Dar cel ce-si schimba numele, sau se converteste, incearca el oare sa scape de povara unui sine oprimant? Ce sa credem despre cei care, pur si simplu, renunta la ei insisi, ca Simone Weil, sau, sub alte ceruri, ca inteleptii hindusi? Psihanalisti, istorici, sociologi, filozofi si scriitori urmaresc in aceste pagini uimitoarele avataruri ale urii de sine. Fara sa uite ca, probabil, in spatele urii se profileaza tot figura dubla a Celuilalt si a iubirii.
Mai multe informații
EdituraEst
Colecție În
Ediția cărții I
ISBN 973-8346-27-4
Traducător Liviu Ornea
Număr de pagini 344
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Data apariției 2012
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsUra de sine
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!