Urme ale unor oameni de seamă

Epuizat din stoc
SKU
a217581
50.00 LEI
Pe scurt

MIRCEA GELU BUTA s-a născut la 21 aprilie 1952 în municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud. După susținerea examenului de bacalaureat la Liceul „Liviu Rebreanu” din orașul natal, urmează studiile universitare la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, pe care a absolvit-o în anul 1980. În perioada 1992-1996 urmează cursurile școlii doctorale sub îndrumarea Prof. Dr. Jianu Butnariu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, finalizate cu susținerea tezei de doctorat Corelații dintre prezența AgHBs în sânge, manifestările biologice, histologice și manifestările evolutive în hepatita cronică la copii. În urma specializărilor făcute în țară și în străinătate, a dobândit competențe în Pediatrie, Bioetică și Management Sanitar. Datorită specializărilor obținute a ocupat, în perioada 1990-1995, funcția de Director al Grupului Școlar Sanitar Bistrița, iar între anii 1996 și 2017, de Manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Activitatea didactică universitară și-a început-o în anul 2002, ocupând prin concurs postul de Conferențiar Asociat la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, unde a predat disciplinele Bioetică, Nursing, Pediatrie. Din anul 2000 a devenit Cadru didactic asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar începând cu anul 2009 a ocupat, prin concurs, postul de Profesor Universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, ca titular pentru disciplina Bioetică creștină. Din anul 2000, este invitat în calitate de Profesor asociat să predea disciplinele Bioetică și Patologie Medicală la Facultatea de Inginerie Electrică (secția Inginerie Medicală) din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Este inițiatorul „Seminarului Internațional de Medicină și Teologie” de la Bistrița, ajuns în anul 2020 la a nouăsprezecea ediție.

Mircea Gelu Buta știe să ne arate, neostentativ și fără orgolii locale obsedante, că Bistrița a fost plină de har prin pașii „oamenilor cari au fost” (cum ar fi zis Iorga), prin oamenii mari ai locului, dar și prin cei de aiurea care s-au apropiat de binecuvântatul loc, de ținuturile vecine ale Năsăudului, de văile dintre dealurile domoale sau de depresiunile de la poalele Carpaților Răsăriteni, presărate cu sate rânduite după regulile grănicerești de odinioară. (Ioan-Aurel Pop)

* * *

Am încercat să reînvii locuri și oameni, scoțându-i din uitare, cu dorința ca generațiile tinere ale vremii, dar și cele care vor urma, să deprindă valoarea amintirilor colective, care dau unui popor puterea să înfrunte viitorul. (Mircea Gelu Buta)

Mai multe informații
EdituraScoala Ardeleana
ISBN 9786067975987
Număr de pagini 304
Formatul cărţii 16 x 23 cm
Tip copertă cartonata
Data apariției 2021
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsUrme ale unor oameni de seamă
Rating-ul tău