Vă implor, Domnule Mareșal! Petiții și documente cu și despre evreii deportați în Transnistria (1941-1944)

în stoc
SKU
a227316
44.95 LEI
Pe scurt

Ana Bărbulescu (n. 1976) este doctor în sociologie al Universităţii Bucureşti. În prezent este cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi conferenţiar universitar la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti. Dintre temele de cercetare abordate enumerăm istoria socială a ghetourilor din Transnistria, antisemitismul în România interbelică sau reconstrucţia memoriei publice a Holocaustului în postcomunism. Este autoarea a trei cărţi şi a numeroase studii publicate în reviste şi volume academice.

 

Marius Cazan (n. 1987) este cercetător la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Este absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti, şi doctor în istorie din 2015. A fost membru în proiecte de cercetare privind memoria publică a Holocaustului din România, identificarea şi analiza discursului antisemit pe reţelele de socializare, planificarea economică şi acumularea capitalului uman în România de-a lungul perioadei comuniste. Are mai multe contribuţii privind studierea Pogromului de la Bucureşti din 1941, a imaginii lui Ion Antonescu în istoriografia postcomunistă sau a participării unor unităţi ale armatei române la masacrele îndreptate împotriva populaţiei evreieşti din Basarabia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Coeditare cu Editura Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

Prefaţă de Alexandru Florian

„Ce ai putea să-i spui celui care te-a deportat pe tine sau pe cei dragi ție într-un lagăr al morții? Aceste petiții zdrobitoare, sfâșietoare ilustrează varietatea felurilor în care evreii români i-au implorat pe oficialii statului să-i salveze de Holocaust. Petiționarii demonstrează că au înțeles valorile promovate de stat și le folosesc ca argumente pentru eliberare. Aproape de fiecare dată, oficialii statului au răspuns cu obstinație birocratică, amânând soluționarea petițiilor, impunând cereri imposibile sau refuzând pur și simplu să dea curs unor rugăminți aparent destul de rezonabile. Această colecție extinsă de documente oferă informații rare despre natura Holocaustului din România atât pentru specialiști, cât și pentru cititorii interesați.” (Roland Clark, Universitatea din Liverpool)

„Din perspectiva geopoliticii europene sau pentru politica internă a României, până în august 1941 Transnistria era o regiune necunoscută. În urma acordului semnat între Germania și România, după începerea invaziei în URSS, România a primit spre administrare teritoriul cuprins între Nistru și Bug. Acest spațiu ucrainean devenea Guvernământul Transnistriei, cu capitala la Odessa. Astăzi, la 80 de ani de la declanșarea războiului spre Est, Transnistria a rămas în istoriografie ca terenul morții pentru evreii din România, incluzând aici și Basarabia și Bucovina de Nord.” (Alexandru Florian, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”)

Mai multe informații
EdituraPolirom
ISBN 9789734686803
Număr de pagini 288
Formatul cărţii 16.5 x 23.5 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsVă implor, Domnule Mareșal! Petiții și documente cu și despre evreii deportați în Transnistria (1941-1944)
Rating-ul tău