Vântul, duhul, suflarea

în stoc
SKU
a258237
34.95 LEI
Pe scurt

Premiul „Ion Creangă”, secțiunea Filologie și Literatură, oferit de Academia Română, ediţia 2022

Premiul pentru Proză acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, 2022

Premiul Cartea de proză a anului 2020, oferit de Uniunea Scriitorilor din România, 2021

Premiul Scriitorul lunii februarie 2021, acordat de Uniunea Scriitorilor din România

Roman aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, 2022

Roman nominalizat la Premiile revistei Observator cultural, Premiul Național de Proză Ziarul de Iași și la Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei

„Tragedia unui frontierist, dispărut în apele Dunării, în încercarea disperată de a emigra în anii comunismului, a familiei lui, traumatizată de incertitudine şi absenţă, suferinţa copiilor lipsiţi de dragostea parentală, transmisă de la o generaţie la alta, competiţia dintre fraţi pentru afecţiunea mamei sunt doar câteva din temele celui de-al doilea roman al Andreei Răsuceanu, Vântul, duhul, suflarea. Ficţiunea şi documentul se întâlnesc într-o istorie fabuloasă care coboară două secole, până în vremea boierilor antiunionişti, trece, cu pagini răscolitoare, prin foametea de după război şi prin anii stalinismului, ajungând în stricta actualitate.

Romanul anului 2020, după părerea mea, Vântul, duhul, suflarea o plasează pe Andreea Răsuceanu alături de cele mai puternice voci ale prozei actuale.” (Gabriela Adameşteanu)

Mai multe informații
EdituraPolirom
Colecție Top 10
Ediția cărții a II-a, de buzunar
ISBN 978-973-46-9432-7
Număr de pagini 384
Formatul cărţii 10,6 x 18 cm
Tip copertă broșată
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsVântul, duhul, suflarea
Rating-ul tău

Premiul „Ion Creangă”, secțiunea Filologie și Literatură, oferit de Academia Română, ediţia 2022
Premiul pentru Proză acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, 2022
Premiul Cartea de proză a anului 2020, oferit de Uniunea Scriitorilor din România, 2021
Premiul Scriitorul lunii februarie 2021, acordat de Uniunea Scriitorilor din România
Roman aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, 2022
Roman nominalizat la Premiile revistei Observator cultural, Premiul Național de Proză Ziarul de Iași și la Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei

„Tragedia unui frontierist, dispărut în apele Dunării, în încercarea disperată de a emigra în anii comunismului, a familiei lui, traumatizată de incertitudine şi absenţă, suferinţa copiilor lipsiţi de dragostea parentală, transmisă de la o generaţie la alta, competiţia dintre fraţi pentru afecţiunea mamei sunt doar câteva din temele celui de-al doilea roman al Andreei Răsuceanu, Vântul, duhul, suflarea. Ficţiunea şi documentul se întâlnesc într-o istorie fabuloasă care coboară două secole, până în vremea boierilor antiunionişti, trece, cu pagini răscolitoare, prin foametea de după război şi prin anii stalinismului, ajungând în stricta actualitate.
Romanul anului 2020, după părerea mea, Vântul, duhul, suflarea o plasează pe Andreea Răsuceanu alături de cele mai puternice voci ale prozei actuale.” (Gabriela Adameşteanu)

Andreea Răsuceanu este prozatoare, critic literar, editor. Cărţile ei au primit numeroase premii importante şi nominalizări şi au fost traduse în spaniolă, franceză şi bulgară. Volumul de debut, Cele două Mântulese (2009), este o versiune a tezei de doctorat, o microistorie bazată pe documente a străzii Mântuleasa. În 2013 a apărut Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară (Premiul Tânărul critic al anului 2013, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România şi premiile revistei Observator cultural; apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias, în 2022). A continuat studiile de geocritică cu Bucureştiul literar. Şase lecturi posibile ale oraşului (2016) şi Dicţionar de locuri literare bucureştene (2019, coautor), pentru care a primit Premiul AgenţiadeCarte.ro, secţiunea eseu, publicistică, memorialistică. Romanul O formă de viaţă necunoscută (2018, 2022) a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu (2019) şi premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România, şi a fost nominalizat la toate premiile literare din România. Este în curs de apariţie în Franţa, la editura Le Nouvel Attila‑Seuil. A publicat proză în reviste literare şi în numeroase volume colective. Vântul, duhul, suflarea (ediţia I, 2020) a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru cartea de Proză a anului 2020, premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, Premiul „Ion Creangă”, secţiunea Filologie şi Literatură, decernat de Academia Română (2022) şi nominalizări la Premiile revistei Observator cultural, Premiul Sofia Nădejde şi Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi. Romanul s‑a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022) şi a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias (2022).