Viata intelectuala si artistica in primul deceniu al regimului Ceausescu. 1965–1974

Epuizat din stoc
SKU
HU002530/1
32.37 LEI
Pe scurt

„Ne aflam in fata unei carti pe care eu o consider parte a unei remar¬ca¬bile trilogii. Cred ca si in istoriografie, la fel ca in literatura, este o performanta cu totul speciala sa reusesti sa duci la capat un astfel de demers. Cristian Vasile a furnizat deja istoriografiei romane un triptic esential pentru cunoasterea mecanismelor cenzorial-ideologice de con¬trol si modelare ale domeniului literar si artistic. Gratie autorului, stim cum a functionat aparatul cultural ideologic comunist in Romania, care au fost resorturile sale psihologice si sociologice, cum a fost orga¬nizat campul simbolic al dominatiei totalitare, atat in versiunea ei originara, de o duritate colosala, cat si in cele ulterioare, cu ale lor iluzii, abdicari, compromisuri si sperante esuate.“ (Vladimir Tismaneanu)

Pornind cu precadere de la documentele de arhiva emise de autori¬ta¬tile ideologice care au supervizat institutiile culturale si de arta si unitatile de invatamant, autorul surprinde dinamica vietii intelectuale si artistice in primul deceniu al regimului Nicolae Ceausescu, mai ales in relatie cu strategiile puterii in domeniul cultural-ideologic. Rand pe rand, sunt analizate controversele in jurul infiintarii Muzeului National de Istorie, instrumentalizarea miscarii artistice de amatori care a prece¬dat fenomenul „Cantarea Romaniei“, lumea teatrului si a literaturii, precum si sistemul educational.


„Cartea lui Cristian Vasile este ultima dintr-o serie de volume care isi propun sa investigheze relatia dintre puterea totalitara, propa¬ganda si cultura. Sobra, precisa, erudita, contributia de fata reconstituie pri¬mul interval al epocii Nicolae Ceausescu. Sunt incadrate, in paginile sale, biografii, institutii, traiectorii intelectuale. Situata la confluenta istoriei si a stiintei politice, analiza lui Cristian Vasile devine un reper canonic al studiilor dedicate comunismului romanesc.“ (Ioan STANOMIR)

Mai multe informații
EdituraHumanitas
ISBN 978-973-50-4703-0
Număr de pagini 285
Formatul cărţii 13x20
Tip copertă brosata
Data apariției 2015
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsViata intelectuala si artistica in primul deceniu al regimului Ceausescu. 1965–1974
Rating-ul tău