Istorie & Politologie

Grilă Listă
Setați descendent

23 Articole

Cumpără acum de la
  • Cheia nemuririi. Istoria secretă a religiei fără nume
    83.00 LEI

    New York Times Bestseller

    Au folosit grecii antici substante psihedelice pentru a-L gasi pe Dumnezeu? Si au mostenit primii crestini aceeasi traditie secreta? A existat o cunoastere profunda a plantelor, ierburilor si ciupercilor vizionare, transmisa de la o generatie la alta, inca din Epoca de Piatra?

    Cu o sete nestavilita de dovezi, Brian C. Muraresku il poarta pe cititor intr-o vanatoare pasionanta care a durat doisprezece ani. Apeleaza la ajutorul arheologilor guvernamentali ai Greciei pentru a explora siturile adapostind posibile raspunsuri. Obtine acces la colectiile ascunse ale Muzeului Luvru pentru a arata continuitatea de la vinul pagan la cel crestin. Desluseste greaca veche a Noului Testament impreuna cu un preot catolic. Coboara in catacombele de sub strazile Romei pentru a descifra simbolurile pierdute ale celor mai vechi monumente crestine. Patrunde in arhivele secrete ale Vaticanului pentru a scoate la iveala manuscrise niciodata traduse in limba engleza. Si, cu ajutorul chimistilor arheologi de la Universitatea din Pennsylvania si de la Institutul Tehnologic din Massachusetts, dezvaluie primele date stiintifice privind utilizarea rituala a psihedelicelor in Antichitatea clasica.

  • Misteriile Antichitatii
    47.00 LEI
    In cadrul cursurilor pe care le-am sustinut la College de France, am intreprins un amplu studiu privitor la sacrificiile savarsite in cadrul diferitelor religii. Dupa ce am cercetat aceasta problema in vechile culte ale Orientului, Greciei si Romei, am fost nevoit sa analizez in paralel importanta sacrificiilor in cadrul misteriilor paganismului greco-roman, precum si sacrificiile in cadrul cultului crestin. Cu aceasta ocazie, m-am ocupat de problema originilor crestinismului si am ajuns la concluzia ca radacinile acestei religii nu trebuie cautate doar in iudaism, ci si in vechile religii pagane, prin intermediul cultelor misteriilor.
  • Viata Profetului Muhammad. Biografia Profetului si originile Islamului conform celor mai vechi surse
    70.00 LEI

    Viata Profetului Muhammad de Martin Lings este cea mai citita biografie a Profetului fiind tradusa deja in peste 12 limbi. Cercetarea lui Martin Lings pentru Viata Profetului Muhammad s-a bazat pe cele mai vechi si pretioase surse autorizate din literatura islamica: Sirat Rasûl Allah, document de sec. IX, in care Ibn Ishaq a reunit toate informatiile biografice traditionale despre Profet, transmise pe cale orala; cronicile campaniilor desfasurate de Profet, transmise de Waqidi si colectia de Hadith consemnata de Bukhari.

  • Scripta Aramaica. Influenta scrierilor si a limbii aramaice asupra istoriei, religiei si culturii popoarelor semite
    58.50 LEI

    Volumul ofera o ampla prezentare a unor monumente literare atat cu caracter religios, cat si profan, apartinand acelor culturi care au folosit aramaica, limba de cultura a Orientului Mijlociu, timp de multe secole. Traduse din original, sunt prezentate rand pe rand manuscrise ale esenienilor de la Marea Moarta, extrase din literatura aramaica a iudeilor sau din literatura aramaica ghemarica, precum si texte ale enigmaticilor mandeeni, cunoscuti ca „ultimii gnostici”.

  • Gandirea egipteana antica
    52.00 LEI

    Izolarea geografica a Egiptului explica pe de o parte originalitatea asa de frapanta a civilizatiei sale si dainuirea ei vreme de milenii. Egiptenii au primit putine influente culturale de la alte popoare, chiar invecinate sau pe care le-au stapanit. Asa se explica in parte conservatorismul lor, ca si relativa absenta a unei evolutii in arta lor plastica, in teologie, in organizarea statala. Si asa se pot intelege, prin conservatorismul lor, conditionat de izolarea geografica, nenumaratele "reintoarceri la trecut", dintre care cea mai cunoscuta este cea saita, din timpul dinastiei saite (663-525 i.Hr.).

    Textele sapientiale egiptene pe care le prezentam in acest volum sunt, credem, cele mai insemnate dintre scrierile care ni s-au pastrat. Ele nu constituie, desigur, intreaga "intelepciune egipteana", dat fiind ca prin aceasta apelatie, pe care o regasim in textele ebraice biblice sau talmudice, in textele grecesti vechi, dar si in textele crestine timpurii, trebuie inteles nu numai un corpus de doctrine morale, dar si o antropologie, o cosmologie, o teologie, apoi discipline mai curand din domeniul stiintelor exacte de azi.

    Dupa scribii egipteni fericirea se poate dobandi numai individual, de fiecare om, prin transfigurarea sa etica (care e si magica in acelasi timp), prin politica neputandu-se obtine catusi de putin aceasta fericire. Gandirea egipteana este, asadar, la antipodul celei grecesti; idealul de perfectiune umana pe care il exalta unele texte nu este omul cetatii ci "inteleptul tacut". Egiptul si egiptenii aveau la vechii greci reputatia de a fi plini de intelepciune; iar Herodot afirma cu privire la egipteni ca sunt "cei mai intelepti dintre oameni" (II, 160), tot asa cum spune despre ei ca sunt "cei mai invatati" (II, 77).

     Constantin Daniel

  • Religiile lumii. Imagini, texte, tradiții
    47.00 LEI

    „Studiile din acest volum au un caracter interdisciplinar pregnant, fiind realizate la confluenta mai multor arii tematice si metodologii de cercetare, toate reunite sub semnul studiului aplicat al religiei. Veti regasi aici lucrari venind dinspre filosofia religiei, teologie si mistica, studii biblice, hermeneutica, istoria religiilor, sociologie, literatura, cartografie, arta religioasa. Traditiile religioase sunt abordate pornind de la texte, imagini sau teme fundamentale, studiate in perspectiva sincronica sau diacronica. Volumul cuprinde studii referitoare la traditia iudaica (biblica, rabinica, filosofica), traditia crestina (studiu biblic, exegeza, iconografie, cartografie), traditia budista tibetana (cu trimiteri, in perspectiva comparata, la hinduism, la traditia Bön sau la budismul Theravada si budismul Chan). Ele sunt grupate in patru sectiuni, pe arii tematice: Studii biblice, Religie si identitate, Istoria ideilor religioase, Religie si reprezentare.

    Sper ca acest volum sa ii incurajeze pe toti cei care doresc sa inteleaga sau sa aprofundeze, cu instrumente pertinente, fenomenul religios. Numai o cunoastere temeinica, izvorata din bucuria curata de a intelege oamenii si lumea, poate surprinde frumusetea si nobletea invataturilor inalte pe care ni le daruiesc religiile lumii.”

    Madeea Axinciuc

  • Arhanghelul Mihail si istoria aparitiilor sale calauzitoare. Pe urmele unui inger calator in cultura si civilizatia europeana
    49.00 LEI

    Cezar-Ivan Colita este licentiat la Facultatea de Stiinte Politice in cadrul SNSPA, specializarea Stiinte Politice. Totodata, a facut studii de licenta in cadrul FTOUB, specializarea „Teologie pastorala” si un Masterat in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul”, Bucuresti, specializarea „Istorie si Traditie crestina”. Este doctorand in teologie istorica si bizantinologie la Scoala Doctorala Dumitru Staniloae si doctorand în neurostiinte (UMF, Bucuresti).

  • Astrologie si religie la greci si romani
    28.00 LEI

    Franz Cumont (Aalst 1868 - Bruxelles 1947) a fost un apreciat istoric, arheolog si filolog belgian a carui prima preocupare a constituit-o istoria religiilor antichitatii tarzii, cu precadere cea a mithraismului. Si-a desfasurat activitatea de arheolog in situri importante din Pont, Armenia, Siria si zona Eufratului, devenind o voce cu autoritate de necontestat in domeniu. In urma acestor cercetari a rezultat o uriasa cantitate de date si dovezi arheologice legate de religia mithraica, tema predilecta de cercetare pe parcursul intregii cariere a lui Cumont. Dupa ce a predat la Universitatea din Gant, Cumont paraseste Belgia pentru a lucra la Paris si Roma. Incepand cu 1922, conduce sapaturile de la Dura-Europos (pe malul Eufratului).

    Sincretismul religios manifestat in zona Marii Mediterane in perioada de decadere a Imperiului Roman si mai ales impactul avut de religiile de misterii asupra acestuia au fost domeniile in care Cumont a excelat, reusind sa analizeze in amplele sale lucrari modalitatile de intrepatrundere ale diferitelor culturi si religii antice. Profesor respectat si autor al unei opere extrem de bogate (incluzand colaborari la diferite enciclopedii), Cumont ne-a lasat o mostenire stiintifica extrem de valoroasa, apreciata la justa valoare de catre posteritate, dovada acestui lucru fiind inclusiv omagierea autorului in anul 1997 de catre Biblioteca Regala din Bruxelles la implinirea a 50 de ani de la moartea sa. A fost membru al mai multor academii europene.

  • Etruscii
    35.00 LEI

    Lucy Shipley este cel mai ta­nar membru al echipei Andan­te’s Archaeology, o agentie de turism din Anglia, alcatuita nu­mai din arheologi profesionisti, care ofera tururi specializate in site-uri arheologice. Revista National Geographic Traveler a nominalizat timp de cinci ani la rand aceasta agentie pe lista ce­lor care ofera experiente unice intr-o viata, iar Brithish Travel a recompensat-o cu nenumarate premii.

    Lucy Shipley si-a obtinut de curand doctoratul in arheologie etrusca, lucrand in cadrul Pog­gio Civitate Archaeological Pro­ject la excavarea unui site care dezvaluie cea mai mare cladire care a fost construita in secolul VI i.Hr.

  • Spartanii. O istorie legendara
    41.00 LEI

    Paul Cartledge preda cultura greaca in cadrul Universitatii din Cambridge, fiind de asemenea profesor universitar de istoria si teoria democratiei la Universitatea din New York. A scris si editat peste 20 de carti, dintre care multe au fost traduse in limbi straine. A supervizat, in calitate de consilier, documentarul in trei parti The Spartans, transmis pe Channel 4 in Anglia, in 2003. Este cetatean onorific al Spartei moderne si detine Crucea de Aur a Ordinului de Onoare decernata de preşedintele Republicii Elene.

  • Barbarii
    39.50 LEI

    Peter Bogucki este decan asociat al Scolii de Inginerie si Stiinte Aplicate de la Universitatea Princeton, anterior fiind director la Colegiul Forbes. Si-a obtinut licenta de la Universitatea din Pennsylvania si doctoratul in antropologie de la Universitatea Harvard. Din 1976 a studiat societatile timpurii din Europa (c. 6000-3000 i.Hr.), in special in Polonia. Este autorul a numeroase articole si lucrari ce vizeaza civilizatiile europene preistorice si originile societatii umane in general.

  • Memoriile tarinei care a schimbat lumea
    48.50 LEI
    Epuizat din stoc

    Desi era o copila de numai 15 ani atunci cand a sosit in Rusia pentru a se casatori cu Marele Cneaz, mostenitorul tronului Imperiului Rus, Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, care a renuntat la toate aceste nume si titluri complicate pentru a deveni simplu, Ecaterina, stia foarte bine ceea ce isi dorea: sa placa imparatesei, sa placa sotului sau si sa placa poporului rus. A invatat cu pasiune limba rusa, in conditiile in care limba ei materna era germana, dar vorbea foarte bine si franceza. Ecaterina a II-a a fost contemporana cu mari conducatori ai lumii ‒ Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVIlea ai Frantei, Maria Tereza si Iosif al II-lea ai Austriei, Frederic cel Mare al Prusiei, dar si cu primul presedinte al Statelor Unite, George Washington – reusind sa se impuna pe scena internationala ca o personalitate puternica, a carei vointa nu era de neglijat. Ca urmare a reusitelor sale multilaterale, i s-au acordat titlurile de „Preainteleapta”, „Mama Patriei”, insa cel care s-a impus, in cele din urma, a fost „Ecaterina cea Mare”.

  • Istoria si legendele Sfantului Graal - Simbol, magie si mister in miturile arthuriene
    46.20 LEI
    Epuizat din stoc

    Aceasta lucrare reuneste intr-o prima colectie scrierile si conferintele sustinute de Joseph Campbell despre legendele arthuriene ale Evului Mediu, prin bunavointa eruditului editor american Evans Lansing Smith, care ne ofera si o prefata excelenta in care scoate in evidenta extraordinarul talent de povestitor al lui Campbell. In aceasta colectie de lucrari este publicata, in premiera, si teza de masterat a lui Joseph Campbell, A Study of the Dolorous Stroke, ce se axeaza pe studiul mitului arthurian si a semnificatiei tematicilor specifice legendelor Graalului.

    ***

    Cautand sa stabileasca coordonatele istorice si mitologice ale legendelor arthuriene ale Graalului, Campbell reuseste sa teasa o poveste cuprinzatoare si fascinanta, in care surprinde atat semnificatiile mistice si spirituale ale acestei „prime mitologii seculare”, asa cum o numeste el, cat si pe cele politice, sociale din momentul consemnarii lor si, nu in ultimul rand, psihologice, individuale, inca actuale. Questa Graalului pentru cavalerii exemplari ai legendelor este, nici mai mult, nici mai putin, aventura spiritului uman, a fiecaruia dintre noi, catre intrupare si individuare, prin dobandirea acelor virtuti umanizatoare care culmineaza cu compasiunea. Gasim relevate originile mitologice si folclorice ale povestilor cavaleresti ale eroilor Evului Mediu, de la Parzival (in versiunea lui Wolfram) la Lancelot, Merlin, Tristan si Isolda, Sir Gawain si Cavalerul Verde, Arthur si Cavalerii Mesei Rotunde. Ajungem sa intelegem semnificatia Regelui Pescar si a ranii lui de moarte, a Graalului, a Taramului pustiit, a reinvierii si a multor altor motive care se reiau neincetat in povestile fiecarei noi epoci, in fiecare noua mitologie, in fiecare religie a lumii, din antichitate si pana astazi, din Europa si pana in India, din Japonia in America de Nord.

    Captivant este si faptul ca, in periplul istoric al Graalului, autorul mentioneaza si vasul din aur descoperit in Romania, la Pietroasa (1837), ca fiind relevant pentru stabilirea unei cronologii istorice corecte.

     

    „L-am auzit pentru prima data pe Campbell depanand povestea lui Parzival la lumina lumanarilor, in salonul unui hotel cladit in piatra, aflat undeva pe tarmurile reci ale Bretaniei, intr-o noapte superba din timpul calatoriei pe care am facut-o impreuna in Franta, dupa o cina pe cinste, cu stridii culese din golful pe care il puteam vedea de la fereastra restaurantului. A fost o noapte de pomina, atat de emotionanta, incat un batran avocat din New York a izbucnit in lacrimi in momentul in care Campbell a invaluit micul nostru grup in vraja fara seaman a cuvintelor sale. Probabil ca l-am auzit pe Campbell spunand povestea lui Parzival de peste douazeci si cinci de ori de-a lungul tot atator ani, si tot as mai avea multe de invatat […]”

    Evans Lansing Smith

  • India antica si civilizatia indiana
    33.03 LEI
    Epuizat din stoc
    India juxtapune si coordoneaza fara sa asimileze; de aceea civilizatia indiana conserva elementele barbare in loc sa le transforme, amestecandu-le cu elucubratiile cele mai rafinate.
  • Despre Isis si Osiris - Mitul fundamental si misteriile din religia egipteana
    30.45 LEI
    Epuizat din stoc

    Redactat in jurul anului 100 d.Hr., tratatul Despre Isis si Osiris este unul dintre cele 78 de texte semnate de Plutarh, pe care, calugarul grec Maximos Planudes, le-a adunat, in secolul al XIII-lea, sub titlul Moralia (dialoguri si discursuri pe teme etice, politice, religioase, filosofice s.a.). Puternic influentat de scrierile lui Platon, imprumutand elemente din filosofia lui Aristotel, de la stoici si epicurei, Plutarh face o prezentare interpretativa a religiei egiptene: concentrandu-se asupra cultelor si misteriilor lui Osiris, el prezinta in detaliu atat practicile din timpul ceremoniilor religioase, simbolismul zeitatilor raportat la ciclul anual al vietii pe pamantul binecuvantat de Nil, cat si conceptia egitenilor despre univers.


    Desi este una dintre cele mai longevive religii din istoria omenirii – inceputurile ei situandu-se, aproximativ, in mileniul al IV-lea i.Hr. sau, poate, la o data si mai indepartata, in Epoca Predinastica – nu exista nicio relatare detaliata in textele si inscriptiile din piramide care sa contina o prezentare completa a mitului osirian. Iata de ce textul lui Plutarh are o importanta capitala pentru oricine studiaza aceasta cultura. Reunind elemente din traditia egipteana, precum si unele informatii furnizate de autorii care au scris inaintea lui despre Egipt, adunand informatii pretioase, bucata cu bucata, Plutarh reuseste sa reconstituie mitul zeului, asa cum Isis insasi a adunat si a pus laolalta bucatile din trupul lui Osiris, reconstruindu-l.

  • O istorie a ateismului
    39.00 LEI

    In acest volum veti intalni, expunandu-si argumentele antiteiste sau antiteologice si antiecleziastice, ganditori care au contribuit, in mai mare sau mai mica masura, la faurirea societatii europene moderne seculare. Termenul ateism, folosit in titlu, in cuvintele autorului, „poate fi definit in sens larg ca negatia, din perspectiva rationala, a credintei in supranatural, iar in sens restrans ca negatia ideii de religie, adica de institutionalizare a credintei”. Ateismul inglobeaza astfel diferite pozitii exprimate in diferite perioade de liber-cugetatori si deisti, pozitii al caror continut poate intra cu usurinta in bagajul argumentativ al unei pozitii rationale atee. Alexandru Anghel


    Ateismul reprezinta un mod de gandire eminamente critic in raport cu modul dogmatic propriu spiritului religios (care inseamna admiterea ca adevaruri incontestabile a unor idei, id est dogme, impuse de autoritatea ecleziastica), opunand ratiunea (inteleasa ca necredinta) credintei oarbe, irationale. In functie de miza urmarita, critica ideilor religioase este dezvoltata din perspective diferite, care uneori se imbina: o perspectiva epistemologica (demonstrarea caracterului irational al credintei si a invaliditatii adevarurilor religioase), una etica (demonstrarea imoralitatii dogmelor religioase si a incompatibilitatii lor cu binele civic) si una politica (demonstrarea caracterului opresiv al institutiei clericale si a rolului ei major in intarirea asupririi sociale).


    De cele mai multe ori, critica religiei inseamna critica doctrinei religioase oficiale (de regula crestine), care este combatuta din multiple puncte de vedere, autorii (de la romanul Celsus la contemporanul american Sam Harris) reliefand inconsistenta izvoarelor istorice, contradictiile dintre relatarile acreditate oficial, neverosimilitatea faptelor, irationalul dogmelor, imoralitatea anumitor acte prezentate ca modele si, mai ales, efectele funeste ale fanatismului si ale intolerantei religioase. Ovidiu Morar 

  • Istoria francmasoneriei
    38.00 LEI

    Imprumutand limbajul tehnic al arheologiei, voi spune ca istoria masoneriei poate fi impartita in doua perioade –una preistorica, iar alta istorica. Prima este traditionala, iar a doua documentara. Intr-o cercetare istorica, fiecare dintre aceste diviziuni trebuie clar definita. Exista si o alta impartire, anume in istorie ezoterica si exoterica. Prima apartine exclusiv arcanei ordinului si, dupa cum am spus, nu poate fi subiectul cercetarii istorice. Cea de-a doua revine in mod adecvat sferei studiului istoric si se supune tuturor legilor criticii istorice.


    Atunci cand abordam francmasoneria ca pe una dintre organizatiile sociale ale lumii, ca pe una dintre acele institutii care reprezinta rezultatele civilizatiei si care au aparut pe parcursul evolutiei societatii si, in final, cand analizam care sunt influentele pe care conditiile diferite ale acelei societati le-au produs asupra ei si ce influente a produs la randul ei asupra acestor conditii diferite, ne angajam la gasirea unei solutii pentru o problema istorica si trebuie sa realizam cercetarea folosind o metoda istorica, si nu altfel. Trebuie sa eliminam orice speculatie, pentru ca istoria se ocupa numai de fapte.


     *


    Dintre toate obiectele prin care se exprima stiinta masonica, cel mai important, cel mai de pret si, de departe, cel mai relevant este templul din Ierusalim. […] Luati-i Francmasoneriei dependenta de templu, eliminati din ritualul ei orice referire la acel edificiu sacru si la legendele legate de el, si sistemul insusi va fi condamnat la decadenta si moarte grabnica.


    Albert MackeyIstoria francmasoneriei

  • Istoria samurailor
    40.95 LEI
    Epuizat din stoc

    Personaj emblematic al istoriei japoneze, samuraiul intruchipeaza inainte de toate valorile aristocratice ale perioadei feudale. Insa aceasta figura centrala ne introduce de asemenea in toate aspectele unei civilizatii a onoarei si a efortului de vointa dincolo de morala: o civilizatie a renuntarii si a singuratatii, in care sacrificiul ritual al propriei vieti apare ca un sfarsit inevitabil.


    Cavaler sau simplu taran, supus unor reguli de educatie foarte stricte, unei invatari codificate a vietii in comun si a vietii amoroase, tanarul samurai dobandeste statutul sau definitiv la varsta de treizeci de ani, in urma unei ceremonii de initiere in cadrul careia i se confera un nume si  o sabie.


    Cartea lui Robert Calvet este o ampla panorama a unei Japonii medievale incarcata de traditii si de credinte, in care accentul cade firesc pe rolul major jucat de samurai, in decursul unei framantate istorii, in modelarea identitatii nipone. Departe de a prezenta o abordare pur istorica, Istoria samurailor ofera perspective sociologice si culturale, abordand pe larg subiecte precum seppuku - sinuciderea rituala -, armele samurailor (la loc de cinste aflandu-se prestigioasa katana), viata personala a razboinicilor niponi, originile temutei organizatii yakuza si misteriosii ninja. Atat pentru admiratorii legendei samurailor, cat si pentru cei pasionati de istoria si cultura nipona, Istoria samurailor este un volum care va sta negresit la loc de cinste.


    *


    "Cavalerismul este o floare la fel de specifica pamantului Japoniei precum floarea de cires; se poate afirma ca este o caracteristica a unei virtuti antice pastrate in memoria istoriei noastre. El formeaza o putere vie si inaltatoare si, cu toate ca nu se concretizeaza intr o anumita forma, influenteaza atmosfera morala, amintindu ne mereu ca suntem inca sub farmecul sau covarsitor.


    Au disparut de mult conditiile sociale care au intretinut spiritul cavalerismului si l au consolidat, dar, intocmai ca acele astre indepartate care, desi s au stins de mult, continua sa si imprastie razele asupra noastra, steaua cavalerismului lumineaza in continuare calea noastra morala, supravietuind institutiei care i a dat nastere."


    Inazo Nitobe - Bushido, sufletul Japoniei

  • Arta alchimiei. Compozitia compozitiilor. Despre piatra filozofala. Despre arta alchimiei
    27.30 LEI
    Epuizat din stoc
      In tratatul alchimic Compozitia Compozitiilor, Albert cel Mare pleaca de la teoria atribuita lui Hermes, conform careia ar exista mai multe forme substantiale latente in fiecare metal. De unde si posibilitatea de a rezulta forma aurifera si de a transforma astfel in aur (aproape) toate metalele. Aceasta teorie,  spune Albert cel Mare, se bazeaza pe paradigma lui Anaxagora, pentru care totul se afla in tot, deci fiecare metal este continut in orice metal. In lucrarea sa De Mineralibus, el afirma ca „transformarea metalelor si transformarea unui lucru particular intr-un altul (mutatione unius in aliud) nu apartin fizicii, ci artei numite alchimie”. Un semn al acestei arte este acela ca „dintre toate stiintele, alchimia este cea care imita cel mai adanc Natura”. 
        Toma d´Aquino, ale carui doua tratate alchimice (Despre Piatra filosofala si Despre Arta alchimiei) sunt publicate in volumul de fata, afirma ca nu putem transmuta materia, ca nu ii putem schimba natura intima. Ea este netransmutabila intrucat este unica, reprezinta o unicitate. Putem preschimba doar aspectele exterioare ale metalelor, speciile. El spune ca adevaratul aur, cel filosofic, se obtine per calorem solis (lumina astrala), in loco determinate (athanor).

         Fragment din volum:


        „Materia care alcatuieste pietrele este deci de o natura inferioara, grosiera si impura, avand mai mult sau mal putin incorporat principiul terestru, in functie de gradul de puritate al pietrei. Dupa cum spune Aristotel in lucrarea Meteorologicele (pe care unii i-o atribuie lui Avicenna), piatra nu este formata din pamant pur, ci este mai degraba un pamant apos, caci vedem anumite pietre ca se formeaza in fluvii, iar sarea se extrage prin evaporarea apei sarate. Acest lichid poseda mai mult din principiul terestru, se coaguleaza sub forma pietrificata, prin actiunea caldurii soarelui sau a focului.

        Materia din care se compun pietrele este deci o apa ingrosata; principiul activ: caldura sau frigul coaguleaza apa si extrag din ea esenta lapidiforma. Aceasta structura a pietrelor este confirmata de exemplul animalelor si plantelor, care au incorporate proprietatile pietrei, lucru care trebuie privit cu mare atentie. Multe din aceste pietre se regasesc in fapt coagulate in materia animalelor, datorita efectului caldurii, uneori posedand proprietati mult mai energetice decat cele care nu provin de la animale s-au format pe calea obisnuita. Alte pietre au fost zamislite chiar de natura, activate de calitatile altor minerale. Caci, spune Aristotel, prin amestecul a doua lichide diferite, obtinem un lichid denumit Laptele virginal, care se coaguleaza el insusi in piatra. Pentru acest lucru, spune el, amestecam litharga (oxid de plumb) dizolvat in otet (este vorba despre solventul mercurului, n.tr.), Impreuna cu o solutie de sare alcalina si, atunci cand aceste doua lichide se vor limpezi daca le vom amesteca, ele vor forma apoi un lichid gros si alb precum laptele. Inmuiate in aceasta solutie, corpurile pe care dorim sa le transformam in Piatra filosofala se vor coagula imediat. De altfel, pilitura de argint sau un corp asemanator, daca sunt stropite cu acest lichid si tratate apoi chimic la foc domol, se vor coagula."
  • Originile alchimiei
    30.45 LEI
    Epuizat din stoc
    Lumea a ramas astazi fara mistere; gandirea rationalista are pretentia ca a inteles totul, ca a elucidat totul; stiinta face eforturi de a ne oferi o perspectiva pozitivista si logica despre toate lucrurile si isi extinde determinismul fatal pana spre lumea morala.
  • Procesul lui Iisus
    25.20 LEI
    Epuizat din stoc

    Acum 2000 de ani, intreaga viata capata o noua dimensiune prin procesul unui singur om. Trimis in lume pentru a o mantui, Fiul Omului aduce un mesaj puternic revelator si datator de viata vesnica, pentru care este acuzat si rastignit. Lumea este absolvita de pacate, iar in urma suferintelor indurate, Iisus devine prototipul condamnatului nevinovat si judecarea sa, simbol al erorii judiciare.

  • Pilat din Pont. Judecatorul lui Iisus
    21.19 LEI
    Epuizat din stoc

    Daca nu s-ar fi nimerit sa guverneze provincia Iudeea, din imputernicirea imparatului Tiberius, tocmai pe vremea cand capeteniile evreilor au trimis in fata judecatii romane pe un aproape necunoscut profet, Iisus din Nazaret, sub acuzatia de blasfemie si dorind cu orice pret eliminarea lui fizica, prefectul Pontiu Pilat ar fi ramas in istorie cel mult ca un obscur inalt functionar roman, trimis in misiune la capatul imperiului. Dar implicarea lui in cel mai important si cunoscut proces judiciar al lumii, devenit astfel prin minunea Invierii lui Cristos, dupa executarea sentintei sale de condamnare la moarte, i-a creat peste timp o notorietate uriasa. Mircea Dutu

  • Legendele, miturile si simbolurile Francmasoneriei
    22.94 LEI
    Epuizat din stoc
    Albert Mackey, cea mai respectata voce in masoneria americana de la sfarsitul secolului XIX, realizeaza in prezentul volum o sinteza a principalelor mituri, simboluri si legende ale francmasoneriei. Dupa parerea lui, îobiectul legendelor masonice nu este stabilirea unor fapte istorice, ci transmiterea unor doctrine filozo­fice. Ele sunt o metoda prin care se comunica invataturile ezoterice, iar studentul le accepta fara referire la altceva decat utilitatea si semnificatia lor in dezvoltarea dogmelor masonice.
Filter by
Cumpără acum de la

Categorie

Preț

Editura