Antologia ruşinii după Virgil Ierunca

Rating:
100 % of 100
Epuizat din stoc
SKU
HU000137/1
15.17 LEI
Pe scurt
„Antologia ruşinii" - susţine Virgil Ierunca într-un text programatic, publicat în nr. 71 din noiembrie 1957 al revistei România Muncitoare, în preambulul primului episod al unui lung şi trist serial - „va înregistra - cu cel mai mare dezgust - acele texte care vor ieşi din comun prin stupiditatea, servilitatea şi neobrăzarea lor.
Ca într-un fel de oglindă a degradării vor figura aici cei care şi-au pierdut nu numai conştiinţa, ci şi măsura. Măsura supuşeniei lor faţă de regimul care a răpit României libertatea ei de a fi. De textele acestea, dar nu numai de ele, va trebui să ne amintim bine atunci când vom încheia socotelile cu cei care azi întrec măsura propriei lor prostituţii spirituale."

Antologia ruşinii după Virgil Ierunca este un demers moral (de demascare a laşităţii intelectualităţii romaneşti şi a servilismului ei faţă de politica partidului comunist) şi unul sociologic (de consemnare a mecanismelor prin care un sistem totalitar a reuşit să-şi subordoneze întreaga mişcare culturală). Selecţia făcută nu este una gratuită şi, mult mai important, este gândită să aibă o finalitate. Virgil Ierunca sperase, probabil, ca, într-o bună şi demnă zi, pentru intelectualitatea românească numele inventariate de el în Antologia ruşinii să reprezinte un exemplu de neurmat pentru viitorii scriitori şi artişti. Din nefericire, timpul nu i-a dat dreptate. Mulţi dintre scribii ruşinii s-au regăsit şi după revoluţie în poziţii-cheie în politică, mass-media sau diplomaţie.
Mai multe informații
EdituraHumanitas
Ediția cărții I
ISBN 978-973-50-2359-1
Număr de pagini 568
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Data apariției 2012
5
Rating:
100% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsAntologia ruşinii după Virgil Ierunca
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!