Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Raport final

Epuizat din stoc
SKU
HU002014/1
72,25 LEI
Pe scurt
"Rodul unei munci asidue desfăşurate de o echipă valoroasă de analişti şi cercetători conduşi de Vladimir Tismăneanu, acest Raport oferă proba documentară a impactului profund pe care comunismul l-a avut asupra societăţii româneşti. Raportul nu este numai un exerciţiu formal, cu valoare simbolică, ci şi o analiză subtilă a unei epoci întunecate din istoria României, care a marcat profund şi de multe ori definitiv vieţile tuturor românilor. Într-o perioadă în care tentaţia uitării este foarte seducătoare, această lucrare ne confruntă fără menajamente cu trecutul recent." (Dennis Deletant)
"Nici o persoană aflată în viaţă nu a reuşit să înfurie postcomuniştii de vază ai României mai profund ca Vladimir Tismăneanu. După un an de cercetări efectuate la solicitarea preşedintelui, echipa de savanţi aflată sub coordonarea domniei sale a finalizat, în decembrie 2006, Raportul care oferea motive covărşitoare pentru condamnarea regimurilor din perioada 1946-1989. Documentul constituie, în plus, un bun temei juridic pentru elaborarea unui set de legi reparatorii faţă de cei nedreptăţiţi şi abuzaţi în perioada comunistă. În baza sa pot fiinţa, de-acum, o serie de iniţiative dedicate memento-ului erei comuniste – evocată fără pseudoreverii, sub adevarata ei formă de lovitură fatală aplicată evoluţiei ţării, care va mai necesita ani buni până la întremarea completă." (Tom Gallagher, Romania liberă, 14 septembrie 2007)

"Comisia Prezidenţială condusă de Vladimir Tismăneanu, care a redactat Raportul asupra celor 45 de ani de dictatură comunistă, a reunit nume consacrate ale cercetării istorice. Efortul lor ne-a ajutat sa intrăm moral în rândul lumii." (Lucia Hossu-Longin, Revista 22, 22-28 iunie 2007)

"Nu fără emoţie şi nu fără o completă satisfacţie felicit pe toţi cei care au colaborat la redactarea acestui document – banal spus, pentru că adevărul e adeseori banal – istoric şi moral. Într-un anume fel el este, a devenit, un document fondator al României de mâine. M-am gândit, citindu-l, la milioanele de victime şi de persecutaţi, spoliaţi şi umiliţi de această oroare totalitară care a fost comunismul la noi. M-am gândit la Vlad Georgescu, care, dacă ar mai fi trăit, ar fi fost alături de dumneata, unde îi era locul." (Gelu Ionescu, mesaj către Vladimir Tismăneanu)
Mai multe informații
EdituraHumanitas
Ediția cărții I
ISBN 978-973-50-1836-8
Număr de pagini 880
Formatul cărţii 18 x 25 cm
Tip copertă cartonat[
Data apariției 2008
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsComisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Raport final
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!