Editie revazuta

în stoc
SKU
C138683
36.60 LEI
Pe scurt

„Proza lui Esterhazy e saltareata, aluziva si plina de limbaj colorat... straluceste si scoate scantei. Propozitiile sunt active si concrete. Detaliile fizice tasnesc din intunericul ambivalentei emotionale.“ (John Updike)

Editie revazuta este o addenda la Harmonia caelestis, celebrul roman al lui Peter Esterhazy. In ianuarie 2000, la cateva zile dupa ce autorul finalizeaza manuscrisul romanului Harmonia caelestis, in care aducea un omagiu, printre altele, Tatalui, Matyas Esterhazy, afla intamplator ca acesta fusese agent al politiei politice din Ungaria.Peter Esterhazy considera ca e datoria lui morala sa prezinte cititorului si aceasta fateta a tatalui sau - si astfel, in 30 ianuarie 2000, incepe sa scrie un jurnal mai special, care va deveni apoi textul cartii Editie revazuta. Acest jurnal tine pana in aprilie 2002, perioada in care autorul citeste, fila cu fila, cele patru dosare aflate in arhivele Oficiului National de Istorie Contemporana din Ungaria (omologul CNSAS din Romania), dosare ce contin notele informative scrise de tatal sau, evaluarile ofiterilor de legatura, observatiile, sarcinile emise de politia politica, alte documente. Metaforic vorbind, Peter Esterhazy isi face o operatie pe cord deschis; nu intamplator, pasajele din aceste dosare, redate ad litteram, sunt scrise cu litere rosii, (parca) insangerate, insotite fiind de comentariile autorului scrise cu litere negre, (parca) cernite.


Editie revazuta este o carte de o sinceritate uluitoare, cum rar se poate citi, o carte dureroasa, o carte a confruntarii dintre un fiu si tatal sau pe parcursul dezvaluirii istoriei unei tradari, o carte despre natura sistemului comunist, despre insingurarea si suferinta umana, cu toate nuantele posibile si imposibile - o carte care se citeste cu sufletul la gura.“ (Anamaria Pop)

Mai multe informații
EdituraCurtea Veche
Colecție Byblos
Ediția cărții I
ISBN 978-973-669-682-4
Traducător Anamaria Pop
Număr de pagini 344
Formatul cărţii 14 x 22 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2008
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsEditie revazuta
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!