Iluzia utilizatorului

Epuizat din stoc
SKU
C159008
56.84 LEI
Pe scurt
Ce este constiinta?
Expresia din titlul acestei cărţi, „iluzia utilizatorului”, provine din informatică şi se referă la felul simplist în care ne raportăm mai toţi la modul cum funcţionează un calculator. Din informatică, sintagma a migrat, cu ajutorul lui Tor Nørretranders, în ştiinţele cognitive, unde mintea umană ia locul calculatorului.

Conştiinţa noastră, spune Nørretranders, este doar o interfaţă iluzorie. În orice secundă, informaţia procesată în mod conştient reprezintă doar 16 biţi din cele 11 milioane care ajung la creier, prin simţuri. Cu alte cuvinte, partea conştientă din noi primeşte mult mai puţină informaţie decât cea inconştientă, pe care o ignorăm cu totul.
Trăim în plină eră informaţională, dar realitatea e că nu ne prea pricepem să „procesăm” informaţiile, în lungul lor drum dinspre exterior spre interior.

De aici vine, poate, şi criza societăţii contemporane, bântuită cum e de sentimentul sâcâitor că viaţa ar trebui să însemne mult mai mult. Şi înseamnă, într-adevăr, mai mult – dar ca să aflăm asta e nevoie să renunţăm la interfaţa iluzorie a conştiinţei.

Iluzia utilizatorului susţine că oamenii sunt capabili să aibă o existenţă mult mai bogată, în care nu doar realitatea conştiinţei primează. Inspirându-se din fizică, matematică, psihologie, neurofiziologie şi istoria ideilor, Tor Nørretranders argumentează convingător în sprijinul unei perspective mai largi asupra conştiinţei şi pentru cuprinderea tuturor datelor pe care lumea le are de oferit.
Mai multe informații
EdituraPublica
Ediția cărții I
ISBN 16.5 x 23.5 cm
Traducător Laurenţiu Staicu
Număr de pagini 440
Formatul cărţii 16.5 x 23.5 cm
Data apariției 2009
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsIluzia utilizatorului
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!