Jurnalul de la Păltiniş. Un model paideic în cultura umanistă

Rating:
100 % of 100
în stoc
SKU
HU001359/4
37.57 LEI
Pe scurt
Jurnalul de la Paltiniş - jurnalul momentelor petrecute de Gabriel Liiceanu în preajma lui Noica - a fost bestseller al anilor '80, când se vindea pe sub mână şi se împrumuta numai prietenilor de încredere.

Ediţia a doua, revăzută şi adăugită cu paginile cenzurate în 1983, a fost publicată de Humanitas în 1991 şi din acel an Jurnalul s-a vândut în peste 50 000 de exemplare. Împreună cu Epistolarul, Jurnalul de la Păltiniş reconstituie în beneficiul tinerei generaţii de astăzi premisele mitului de ordin cultural născut, în anii '80, în jurul personalităţii lui Noica.
"... O astfel de carte istoriseşte o fabulă care, cu sau fără noi, merită să fie inventată." (Constantin Noica

"Un străin care ar citi Jurnalul ar putea crede că în anii aceia oamenii din România nu făceau altceva decât să se piardă în meditaţii atemporale sau să viseze la soarta civilizaţiei. Jurnalul trece dincolo de limitele inevitabil discrete ale unui text filozofic şi îşi dezvăluie adevăratul său gând: căutarea de sine. Crima ce încununează cartea îl priveşte mai puţin pe Maestru cât pe Discipol..." (Emil Cioran)

"... Această carte e în realitate un document de epocă, mărturia patetică a unor aspiraţii şi neputinţe care ar putea deveni sensul şi justificarea acestor ani de take-off, hărăziţi generaţiei noastre." (Andrei Pleşu)

"De fapt, ceea ce e în Jurnal de resortul filozofiei rămâne mai mult sau mai puţin enunţiativ, lucru normal, rostul cărţii nefiind de a expune o filozofie, ci de a înfăţişa o atitudine şi un program." (Alexandru Paleologu)

"Filozofia e pentru ei toţi [maestru şi discipoli] singura preocupare vrednică a reţine cugetul şi veghea omului, iarăşi şi iarăşi: ea, delecta, suverana... Restul nu-i decât deşertăciune, băcănie, irosire a vremii, carenţă a spiritului. Şi se ajunge astfel la o nevoită, dar reală trufie..." (N. Steinhardt
Mai multe informații
EdituraHumanitas
Ediția cărții a IV-a
ISBN 978-973-50-2232-7
Număr de pagini 284
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Data apariției 2012
5
Rating:
100% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsJurnalul de la Păltiniş. Un model paideic în cultura umanistă
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!