Deşertul pentru totdeauna

Epuizat din stoc
SKU
C178851
35.60 LEI
Pe scurt
Publicat în 2001, după ce autorul a suferit un preinfarct, Deşertul pentru totdeauna are forma unui jurnal cu însemnări zilnice, în care relatarea întâmplărilor prezente se îmbină cu întoarcerile în timp – copilăria petrecută la poalele Munţilor Făgăraş, în satul Lisa, anii de şcoală şi de liceu.
Prefaţa de Dan C. Mihăilescu

Povestirea e întreruptă adesea de gândurile autorului, care îşi mărturiseşte teama de moarte, greşelile şi regretele. Este cartea în care Paler „se dezvăluie”, o carte-bilanţ care poate fi citită în chei multiple.

„Deşertul pentru totdeauna este unul dintre cele mai copleşitoare eseuri confesive ale literaturii române. O carte de severă, adâncă, exemplară aristocraţie rurală, răvăşitoare, repet, tocmai prin simplitatea ei, prin refuzul alambicărilor şi rafinamentelor evocative.

Deşertul lui Paler este aidoma acelor istorii cu bătrânul ţăran care-şi presimte nesmintit sfârşitul, care îşi cheamă, deplin împăcat, familia la căpătâi, cerându-şi iertare de la fiecare, sau, dimpotrivă, mustrându-l pe unul, avertizându-l pe altul, împăcându-i pe cei certaţi şi împărţindu-şi atent moştenirea, indicându-i fiecăruia ce, cât şi cum să facă la înmormântare, totul într-o linişte suverană, pentru care «moartea este singurul lucru sigur din viaţă», iar fatalitatea nu există decât că legitimare a normalităţii.” (Dan C. Mihăilescu)
Mai multe informații
EdituraPolirom
Colecție Seria de autor OCTAVIAN PALER
Ediția cărții a II -a
ISBN 978-973-46-1514-8
Număr de pagini 264
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă Cartonat
Data apariției 2009
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsDeşertul pentru totdeauna
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!