Fiinţă şi Timp

în stoc
SKU
HU000980/5C
99.00 LEI
Pe scurt

Fiinţa şi timp este una dintre cele mai ambiţioase cărţi ale filozofiei, ea nefiind egalată - prin efortul ei de a înţelege şi de a explica "totul" - decât de "Critica raţiunii pure" a lui Kant şi de "Fenomenologia spiritului" a lui Hegel. Miza acestei cărţi este totodată imensă şi limitată.Este imensă pentru că îşi propune să tălmăcească unitar fiinţa a tot ceea ce suntem (şi aceasta înseamnă deopotrivă a tot ceea ce ne înconjoară) fără să ştim că asta suntem.

Fiecare pagină a acestei cărţi reprezintă un formidabil efort de înţelegere a subînţelesului. Ceea ce face Heidegger aici este o investigaţie în caracterul misterios al banalului şi familiarului accesibil, şi nu în cel inaccesibil al unui exotic "dincolo" prezumat. Iată de ce miza acestei cărţi, fiind imensă, este totodată limitată. Ea nu se ocupă decât de ceea ce se arată fără să ascundă altceva decât pe sine însuşi.


În acest sens Fiinţa şi timpeste o carte fără mister. Ceea ce se arată prin sine însuşi ("fenomenul") nu ascunde "în spatele" său nimic, nici "lucrul în sine", nici infinitul spiritului absolut. "În spatele" fenomenului nu este decât partea ascunsă a propriei sale manifestări. Iar când fenomenul acesta suntem noi înşine, tot ce putem spera este să ajungem, scoţând-o din propria ei ascundere, la fiinţa "aruncării" noastre în lume, la fiinţa convieţuirii noastre "aici" sau la fiinţa propriului nostru sine. Restul - adică enigma "de unde"-lui şi "încotro"-ului nostru - este fenomenologic inabordabil şi, ca atare, trebuie să rămână cu adevărat învăluit în tăcere. (Gabriel Liiceanu)

Mai multe informații
EdituraHumanitas
Ediția cărții a III-a
ISBN 978-973-50-6445-7
Traducător Gabriel Liiceanu şi Cătălin Cioabă
Număr de pagini 676
Formatul cărţii 15x22,5
Data apariției 2019
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsFiinţă şi Timp
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!